Biskupství brněnské

Rekonstrukce kostela sv. Markéty získala ocenění

Ilustrace
1.12.2023 - 20.12.2023

Kostel sv. Markéty spolu s jaroměřickým zámkem tvoří jeden z nejhodnotnějších českých barokních areálů, dlouhá léta ale chátral. Konkrétně 250 let. Jen se základní údržbou se chrám dostal po staletích užívání do havarijního stavu. Technicky náročná a důkladná rekonstrukce ale přinesla nad očekávání dobré výsledky a díky unikátnímu stavebnímu a restaurátorskému řešení si vysloužila i prestižní ocenění. 

Zachránit bylo potřeba hlavně krovovou kupoli chrámu. Krov kupole míru poškození postupně přestával zvládat, hrozila tak i ztráta cenné nástropní fresky od K. F. A. Teppera, která zaujímá prostor o výměře zhruba 450 m2. Díky inženýrskému řešení podpěry ve výšce 35 metrů se malby podařilo oživit a vyměnit i část dřevěné konstrukce kopule.

Kromě záchrany jedinečné památky projekt také proměnil kostel v multifunkční objekt - k jeho liturgické a kulturní funkci přibyla funkce komunitní a byly zpřístupněny jeho pro veřejnost dosud uzavřené prostory - například věž s nádhernou vyhlídkou do zámecké zahrady.

Děkujeme a gratulujeme všem, kteří se na stavbě podíleli!
K návštěvě pak chrám doporučujeme všem ostatním.


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality