Biskupství brněnské

14. ročník projektu „Vstupy do škol“ v brněnské diecézi

Ilustrace
31.8.2023

V novém školním roce 2023/24 otevírá projekt „Vstupy do škol“ v brněnské diecézi už 14. sezónu, ve které opět nabídne školám vzdělávací programy vytvořené Diecézním katechetickým centrem.

„V začátcích projektu přicházeli do škol proškolení dobrovolníci převážně z řad kněží a katechetů pouze s několika programy, věnovanými křesťanským svátkům. Postupně se ale portfolio programů zvětšovalo až na současných čtrnáct, stejně tak se profesionalizoval i tým lektorů - ve smyslu kvantity nikoliv kvality,“ říká Karolína Kolářová, která má projekt na starosti.

K základním tématům o poselství Vánoc a Velikonoc se časem přidaly Dušičky a Halloween, Bible a programy o adventu a postní době. V roce 2013 vznikl program o Cyrilu a Metodějovi. Následovalo téma Svědci víry – bohatství našeho národa, a program výjimečný mezi Vstupy do škol – Kostel u nás. V něm lektoři do škol nevstupují, ale naopak zvou třídy do kostela.

„Poptávka škol po našich tématech vzrůstá. Jako by si učitelé čím dál víc uvědomovali potřebu dětí znát své kořeny, tradice, původní svátky.

Od roku 2021 se podařilo připravit další tři témata, věnovaná důležitým výročím – Odkaz českých světců – svatá Ludmila 1100, G. J. Mendel – (ne)obyčejný život génia a konečně letošní nový program, který nese název Čas a lidský život. Děti se v něm dozvědí vše o čase, kalendáři, hodinách, ale také o objevech a vědcích v astronomii, především o Mikuláši Koperníkovi, který letos slaví 550 let od narození,“ vysvětluje Karolína Kolářová.

„Minulý školní rok 2022/23 přinesl „Vstupům do škol“ jedno milé překvapení. Stal se totiž rekordním rokem se vším všudy. Našim lektorům se dveře školy otevřely bezmála tisíckrát a našimi programy bylo osloveno téměř 21 000 dětí. Veliký dík patří všem, kteří se na tomto smysluplném projektu podílejí,“ uzavírá Kolářová

Více o projektu Vstupy do škol ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality