Biskupství brněnské

Z Brna do Lisabonu na kole

Ilustrace
6.8.2023

24letý Michael Beneš se vydal na Světové setkání mládeže do Portugalska na kole. Cesta začala v Brně 13. června, měla 3 700 km a trvala 50 dnů. Tato zkušenost pomohla mladému cyklistovi k sebepoznání a k překonání osobních limitů.

Nápad jet na kole z České republiky do Portugalska vznikl při nedělním obědě. Letenky byly velmi drahé, přesto se této velké události chtěl Michael zúčastnit. Maminka přišla s návrhem, že by mohl jet na kole. Ač to myslela s nadsázkou, Michael to vzal vážně a 13. června vyrazil na svou cyklistickou pouť až do Lisabonu.

Celá cesta byla jedno velké dobrodružství a stala se z ní zároveň příprava na Světové dny mládeže. Michael potkával mnoho místních obyvatel, poutníků, obdivoval krásy přírody a veškerého stvoření. Během svého putování ochutnal různé lokální pokrmy, ze všeho nejvíc mu chutnala francouzská kuchyně. Každý den musel překonávat i různé nástrahy a obavy. Jelikož má rád společnost a rád tráví čas mezi kamarády, měl strach z toho, že nezvládne být tak dlouho sám. Během cesty ale zjistil, že si vystačí. Mnohokrát se musel překonávat a vystoupit ze své komfortní zóny. "Nutně jsem potřeboval vodu, ale nechtělo se mi zazvonit a obtěžovat. Nakonec jsem dostal nejen vodu, ale i milý úsměv a povzbuzení do dalších kilometrů."

Michael nejraději vzpomíná na potkávání s poutníky, obzvlášť s těmi českými, a na společné sdílení příběhů ze života. Nezapomenutelné pro něj bylo opětovné a náhodné setkání s Marií Wolfgangovou, která mu poskytla přístřeší před pěti lety, když šel na Svatojakubské pouti z Prahy do Santiaga.

Velkým zázrakem také bylo, když přijel před katedrálu do Lisabonu, kde potkal stejné poutníky jako při průjezdu Portem. S vděčností za pomoc všem, kteří mu na jeho cestě pomohli, Michael zdraví z Lisabonu.

(článek TS ČBK)
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality