Biskupství brněnské

Kardinál Semeraro zahájil jubilejní rok sv. Tomáše Akvinského

Ilustrace
30.7.2023

"Jsem pro Tebe a pro Tebe jsem žil. Hlavním úkolem mého života bylo vyjadřovat Boha, v každém mém slově, v každém mém hnutí," věty vyslovené sv. Tomášem Akvinským na sklonku života zopakoval kardinál Marcello Semeraro, který v roli zvláštního papežského vyslance zahájil v italském městečku Fossanova jubilejní rok svatého Tomáše Akvinského, který byl kanonizován 18. července 1274, tedy před 700 lety.

Oslavy se ve skutečnosti připravovaly již delší dobu, počínaje dopisem, který papež František zaslal biskupům z měst, které jsou spojené s životem sv. Tomáše Akvinského.

Přestože oficiální zahájení proběhlo ve městě Fossanova, první jubilejní slavnosti předcházela v 14. července mše v rodišti světce, městečku Roccaseca, ve středověkém kostele, který byl zasvěcen svatému Tomášovi právě sto let po jeho smrti. Jubilejním kostelem je konkatedrála v Aquinu, kde lze získat plnomocné odpustky až do 18. července 2024. Do této konkatedrály byla v roce 1963 přivezena relikvie sv. Tomáše ze světcova těla uchovávaného v Toulouse

Více ZDE

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality