Biskupství brněnské

V Rumunsku se chystají oslavy dvoustého výročí založení prvních českých vesnic

Ilustrace
18.8.2023

Ve dnech 18. až 20. srpna 2023 se ve Svaté Heleně budou konat oslavy dvoustého výročí založení prvních českých vesnic v Rumunsku - Svaté Alžběty a Svaté Heleny.

Do příprav této mimořádné události je zapojena celá česká krajanská komunita v Rumunsku. Oslav se zúčastní také brněnský biskup Pavel Konzbul, který se na své první setkání se zdejšími krajany těší.

Jak uvádí předseda Jihobanátské pobočky Demokratického svazu Slováků a Čechů v Rumunsku, pan Štefan Bouda: „Svatá Helena je jednou ze šesti dosud existujících českých vesnic v tzv. Banátu, multietnické oblasti na hranicích Rumunska a Srbska, kde se české obyvatelstvo udrželo neuvěřitelných 200 let navzdory drsným přírodním podmínkám. V malebné krajině tu ve vzácné shodě žijí společně katolická a baptistická komunita. Většina obyvatel jsou dosud samozásobitelé, pro které bude výrazem svátečnosti celé události možnost pohostit přítomné tradiční domácí kuchyní našich babiček a okouzlit krásnou mateřštinou…“

Biskup Pavel Konzbul bude v pátek 18. srpna 2023 slavit pontifikální bohoslužbu v kostele sv. Václava ve Svaté Heleně a zúčastní se i dalšího programu.

Program oslav ve Svaté Heleně:

Pátek 18. 8. 2023
Slavnostní mše svatá v katolickém kostele sv. Václava
Průvod obyvatel Svaté Heleny v původních českých krojích
Česká lidová hudba k tanci i poslechu, taneční vystoupení místní mládeže

Sobota 19. 8. 2023
Slavnostní otevření naučné stezky Svatá Helena, popisující historii obce, tradiční architekturu a urbanismus, význačné stavby, kulturní život, zemědělství, okolní lesy, louky, jeskyně i původní obec Svatou Alžbětu
Gulášfest – druhý ročník soutěže skupin místních i přespolních ve vaření guláše
Kulturní program – hudba k tanci i poslechu

Neděle 20. 8. 2023
Nedělní pobožnost
Pozdravy hostů
Kulturní program – hudba, tanec a divadlo v podání krajanské mládeže
Slavností uvedení nových knih (F. Roch: Dějiny a historie Svaté Heleny, kol.: Dvě století Svaté Heleny, kol.: Banátská kuchařka I. – Svatá Helena a dalších)
Taneční zábava v českých i rumunských rytmech
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality