Biskupství brněnské

Vatikán oznámil účastníky světového shromáždění synody o synodalitě

Ilustrace
13.7.2023

Světová synoda biskupů o synodalitě bude v říjnu v Římě diskutovat o novém způsobu společného života v katolické církvi. Vatikán tento pátek oznámil seznam jejích účastníků: bude mezi nimi více žen a laiků než u předchozích synod; někteří z nich mají také hlasovací právo. Na seznamu, který ještě není úplný, zastupuje Českou republiku Mons. Zdenek Wasserbauer, pomocný biskup pražský.

Ekumeničtí zástupci zatím nebyli oznámeni. V zásadě se všichni jmenovaní zúčastní obou zasedání biskupské synody, v roce 2023 a 2024. Podsekretářka vatikánského synodního sekretariátu, sestra Nathalie Becquartová, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas uvedla, že na synodě biskupů ještě nikdy nebylo tolik laiků a žen. Novinkou je, že mnozí z nich mají na shromáždění hlasovací právo.

Becquartová také upozornila, že mezi tzv. předsedy delegátů jsou poprvé uvedeny ženy: sestra Maria de los Dolores Palencia CSJ z Mexika a sestra Momoko Nishimura SEMD z Japonska. Kromě toho upozorňuje na skutečnost, že mezi účastníky osobně jmenovanými papežem Františkem jsou různé řeholnice a španělská teoložka. Na synodě budou ve větším počtu než kdykoli předtím zastoupeni také ekumeničtí představitelé. Zvláštní pozornost byla věnována také účasti mladých lidí a osob se zdravotním postižením.

Více ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality