Biskupství brněnské

Kostely jsou tu pro vás

Ilustrace
31.8.2023

Brněnské biskupství letos poprvé nabízí v rámci akce „Kostely jsou tu pro vás“ přehled kostelů, které je možné navštívit během letních prázdnin. Přehled je ZDE

Doplňuje tím možnosti církevní turistiky, která na svém webu https://www.cirkevnituristika.cz uvádí poutní trasy, možnosti ubytování v církevních objektech. Svou nabídkou navazuje církevní turistika na návštěvníky oblíbenou Noc kostelů a reaguje na zpětnou vazbu také od pořadatelů i uživatelů.

Projekt Církevní turistika již od roku 2014 prezentuje křesťanské církevní památky, poutní místa a další zajímavosti, zároveň představuje nové možnosti využití církevních objektů a propojuje křesťanské církevní památky s ostatními doprovodnými aktivitami, které přispívají k obnově duchovních, duševních i fyzických sil.

Na portálu www.cirkevnituristika.cz najdou návštěvníci možnosti poutních tras v zájmové lokalitě, zajímavosti v nejbližším okolí, které stojí za to vidět, a možnost rezervovat si ubytování v církevních objektech. Jedná se o kláštery, poutní domy a fary. V případě far se jedná o objekty, které dříve sloužily k bydlení kněží; nyní tyto farnosti spravují kněží ze sousedních obcí, a proto farnosti mohou tyto objekty nabízet např. ke krátkodobému pronájmu na dovolenou pro jednotlivce, rodiny, skupiny dětí či mládeže. Budova fary se tím zachová a může poskytnout návštěvníkům prostor pro duševní, duchovní i fyzický odpočinek.

Církevní turistiku obohacuje také „klášterní turistika“, která se zaměřuje na specifický charakter fungujících klášterů na území České republiky. Cílem projektu je propagace klášterní nabídky v oblasti cestovního ruchu veřejnosti. Nejčastěji se jedná o nabídku možnosti ubytování v areálech klášterů s možností účasti na duchovních programech komunity nebo jen v atmosféře ztišení a jiného rytmu života. Návštěvníci jsou také zváni do klášterních kaváren, restaurací, muzea a galerie. Součástí je také nabídka klášterních produktů nejrůznějšího charakteru - cukrovinky, ovocné produkty, svíčky, keramiku, církevní textilie, liturgické potřeby a další výrobky.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality