Biskupství brněnské

Mons. Martin David byl jmenován biskupem ostravsko-opavské diecéze

Ilustrace
4.7.2023

Papež František dnes, 4. července 2023, jmenoval biskupa Martina Davida, administrátora Diecéze ostravsko-opavské, novým sídlením biskupem téže diecéze. Po zesnulém biskupovi Františku Václavu Lobkowiczovi se tak stává v pořadí druhým biskupem nejmladší diecéze v zemi.

Ohlédnutí: Dne 7. dubna 2017 jmenoval papež František Mons. Martina Davida pomocným biskupem ostravsko-opavským a titulárním biskupem Tucca di Numidia. Biskupské svěcení přijal 28. května 2017. Hlavním světitelem byl biskup František Václav Lobkowicz a spolusvětiteli olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Jeho biskupské heslo je Verbum Caro Factum Est (Slovo se stalo tělem, Jan 1,14)

1. června 2020 byl pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David jmenován apoštolským administrátorem „sede plena et ad nutum Sanctae Sedis“ téže diecéze dekretem Kongregace pro biskupy. Po úmrtí biskupa Františka Václava Lobkowicze, 17. února 2022, se stal jejím apoštolským administrátorem („sede vacante“). 4. července 2023 jmenoval papež František biskupa Martina Davida sídelním biskupem Diecéze ostravsko-opavské. Biskup Martin David je členem Stálé rady ČBK a předsedou Komise pro liturgii a Smíšené komise ČBK a KVŘP.

Celý text ZDE

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality