Biskupství brněnské

Výstava Via populi Dei – Cesta Božího lidu

Ilustrace
22.6.2023

Výstava Via populi Dei – Cesta Božího lidu, kterou připravilo Diecézní muzeum v Brně při příležitosti 30. výročí svého založení, zdůrazňuje nepostradatelnou roli Starého zákona v dějinách výtvarného umění.

Ačkoliv se může zdát, že výtvarné umění věnuje větší pozornost scénám zobrazujícím Ježíše Krista, náměty zachycující důležité starozákonní postavy zastávají v duchovní tvorbě významné místo, přestože jsou v sakrálním prostoru oproti novozákonním motivům často upozaďovány.

Mezi dvaceti devíti vystavovanými exponáty se v této jedinečné kolekci objevují ztvárnění zachycující události uznávané v křesťanství i v judaismu. Součástí instalace jsou obrazy i vzácné tisky a liturgické předměty, na kterých jsou zpodobněny výjevy ze života starozákonních postav. Mnoho děl doposud nebylo veřejností zhlédnuto a jsou vystavovány vůbec poprvé – dokládají tvorbu anonymních autorů i významných italských malířů působících především v období baroka.

Mezi unikátní představená díla patří například obraz Judita a Holofernes od významného italského mistra Francesca Solimeny (1657–1747). Tento obraz je znám v několika variantách zastoupených v předních uměleckých sbírkách po celém světě. Podobně je tomu u obrazu David s uťatou hlavou Goliášovou, který je připsán dalšímu italskému baroknímu mistru Domenicovi Fettimu (1589–1623).

Z novodobých českých umělců zabývajících se sakrálním obsahem je na výstavě zastoupen svojí kresbou Jonáš a velryba Jan Zrzavý (1890–1977), suchou jehlou Slepý Tóbit Bohuslav Reynek (1892–1971) či olejomalbou Velekněz Otto Maria Stritzko (1908–1986). Ze současných autorů jsou na výstavě představena díla In principio erat verbum od Milivoje Husáka (*1950), Kain a Ábel od Karla Rechlíka (*1950) či část kolekce grafik Samson od Aleše Navrátila (1946–2019).

Mimo díla uvedených umělců je zde také několik anonymních děl z období 17.–19. století. Na výstavě jsou také nainstalovány čtyři vzácné tisky, přičemž nejstarší vystavená kniha je Bible z roku 1522. Mezi vystavenými předměty zaujímá výsadní místo barokní stříbrná monstrance z Velkého Meziříčí se starozákonními výjevy či etiopský rukopis žalmu ze 17. století psaný na pergamenu dnes již mrtvým jazykem Ge´ez.

Tato výstava tematicky doplňuje stálou expozici muzea s názvem Vita Christi – Život Kristův, což dokazuje také chronologické řazení exponátů a popisky s citáty z Bible.

Výstava bude přístupná denně od 22. června do 1. října 2023 v časech 10.00 až 17.00 hodin, ve čtvrtek do 16.00 hodin (polední přestávka 12.30–13.00 hodin).

Plakát ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality