Biskupství brněnské

Bylo zveřejněno Instrumentum laboris ke generálnímu shromáždění synody

Ilustrace
23.6.2023

V úterý 20. června, byl zveřejněn podkladový dokument k práci generálního shromáždění Synody o synodalitě, které proběhne v říjnu tohoto roku v Římě.

Dokument je rozdělen do dvou hlavních dílů, vychází z příspěvků diecézní a kontinentální etapy a informuje o zkušenostech církví ve světě, které trpí válkami, nerovnostmi, chudobou, či jsou zraňovány zneužíváním. Český překlad dokumentu se připravuje.

Zhruba padesátistránkové Instrumenum laboris zrcadlí zkušenosti církví ze všech regionů světa, které zažívají války, klimatické změny, ekonomické systémy produkující vykořisťování, nerovnost a odepisování lidí. Jedná se o církve, jejichž věřící trpí mučednictvím, v zemích, kde jsou katolíci menšinami nebo kde musí počítat se stále vyhrocenější a někdy agresivní sekularizací. Církve zraněné sexuálním zneužíváním, zneužitím moci a svědomí, financemi či institucemi, tedy poznamenané zraněními, která potřebují odpovědi a obrácení. Církve, které přijímají výzvy beze strachu a bez snahy vyřešit je za každou cenu a zapojují se do synodálního rozlišování: „Jen tak se napětí může stát zdrojem energie a nepropadnout destruktivní polarizaci,“ čteme v dokumentu.

Celý text ZDE

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality