Biskupství brněnské

Měsíc červen je zasvěcen Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu

Ilustrace
16.6.2023

Úcta k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu má svůj původ již ve 12. století. Více se rozšířila v 17. století, když se Ježíš opakovaně zjevoval svaté Markétě Marii Alacoque a vyzval ji, aby se připomínka Nejsvětějšího Srdce Páně slavila v pátek po oktávu Božího Těla. Letos tato slavnost připadá na pátek 16. června.

Lucie Horníková (ČaV)

Úcta k Srdci Ježíšovu se váže ke zjevením, kterých se dostalo francouzské řeholnici Markétě Marii Alacoque v burgundském klášteře Paray-le-Monial. Po sedmnáct let, počínaje 27. prosincem 1673, se jí vracelo vidění Ježíšova srdce na planoucím trůnu. Srdce bylo obtočené trnovou korunou, která symbolizovala rány způsobené lidskými hříchy. Ježíš požádal sestru Markétu, aby přistupovala ke svatému přijímání každý první pátek v měsíci a aby pátek po oktávu Božího těla byl vyhrazen pro zvláštní svátek ke cti Ježíšova srdce.

Svatý Jan Pavel II., který byl hluboce oddán Nejsvětějšímu Srdci, o svátku řekl, že „připomíná tajemství Boží lásky k lidem všech dob.“ I papež František před několika lety připomněl důležitost úcty k Srdci Ježíšovu: „Bůh nás miloval jako první. Neustále na nás čeká, aby nás přijal do svého srdce.“ Věřící po celém světě si tak v červnu připomínají Srdce Ježíšovo – sdílí připomínku na sociálních sítích, umisťují obraz Nejsvětějšího Srdce Ježíšova ve svých domovech, na pracovištích nebo ve školách. Devět dní před slavností Nejsvětějšího Srdce Páně začínají novénu k této příležitosti.

(Převzato z TS ČBK)
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality