Biskupství brněnské

Papež: 8. června věnujme minutu modlitby za ukončení válek ve světě

Ilustrace
8.6.2023

Na závěr generální audience na Svatopetrském náměstí František požádal věřící různých vyznání a náboženství, aby se připojili k iniciativě „Minuta za mír“ Mezinárodní katolické akce (Azione Cattolica Internazionale), která dnes ve 13 hodin navrhuje zastavit se a prosit o mír na pěti kontinentech a zejména na Ukrajině.

Mír na Ukrajině, Zuppiho vyslanec papeže v Kyjevě 5. a 6. června

Nová výzva k modlitbě za mír ve světě. František ji adresuje před závěrem generální audience na Svatopetrském náměstí a žádá všechny, aby prosazovali mír mezi národy. Papež prosí o modlitby zejména za Ukrajinu, kde včera skončila mise kardinála Mattea Zuppiho, který měl vyslechnout ukrajinské autority o možných cestách k dosažení spravedlivého míru a podpořit gesta lidskosti, která přispívají ke zmírnění napětí, jak stálo v komuniké Svatého stolce.
František pamatoval na východoevropskou zemi, která je již více než rok zkoušena válkou, také se obrátil na polsky mluvící věřící, kterým znovu doporučuje vytrvat „v křesťanské lásce a podpoře Ukrajinců“, a také oslovil věřící různých vyznání a náboženských denominací, aby se zítra, 8. června, připojili k mezinárodní iniciativě Katolické akce „Minuta za mír“ na Ukrajině, Svaté zemi a celém světě. Cílem této mezinárodní katolické akce je, aby se zítra ve 13 hodin věřící různých vyznání a náboženství zastavili a sešli se k modlitbě a věnovali „minutu za mír“.

Iniciativa z roku 2014

„Minuta za mír“ byla poprvé spuštěna 6. června 2014 na podporu „Výzvy za mír“, kterou incioval papež František a která se měla konat o dva dny později ve Vatikánských zahradách za účasti tehdejšího izraelského prezidenta Šimona Perese a prezidenta Palestinské samosprávy Maḥmúda Abbáse a jíž se zúčastnil i konstantinopolský patriarcha Bartoloměj. Na podporu modlitební iniciativy spustilo Mezinárodní fórum Katolické akce na sociálních sítích hashtag #unminutoporlapaz.

Redakčně upraveno, celý text ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality