Biskupství brněnské

Noc kostelů 2023 i se Santinim

Ilustrace
2.6.2023

Pro letošní jubilejní 15. ročník Noci kostelů připravují pořadatelé v brněnské diecézi opět stovky zajímavých programů. Na některých místech, například na Zelené hoře, v Rajhradě u Brna a ve Křtinách, se nechávají inspirovat výročím významného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí letos uplyne 300 let.

Pro Brno a jeho okolí se již tradičně připravuje oblíbená tematická brožura, která představuje jednotlivé kostely a jejich programovou nabídku. Letošní novinkou bude tiskovina s přehledem míst v brněnské diecézi spojených právě se stavitelem Santinim. Ta může sloužit nejen pro Noc kostelů, ale rovněž jako tip na prázdninový výlet.

Pestrá nabídka programů v brněnské diecézi zahrnuje kromě duchovních zastavení také hudební, tvořivé a dětské programy, workshopy, prohlídky kostelů, kaplí i přilehlých areálů, hudební pásma nebo taneční produkce. Obecné téma „jak se staví kostel“ nabídne farnost Brno-Lesná, kde je připraveno ohlédnutí a zajímavosti z let přípravy a budování nedávno otevřeného kostela blahoslavené Restituty. Starobrněnská bazilika plánuje programy zaměřené na 700. výročí založení kláštera a baziliky Eliškou Rejčkou. Pro děti zde bude připraven kvíz ke královně Elišce a pro jejich dospělý doprovod ochutnávka klášterního piva a vína na nádvoří u baziliky.

K prohlídce zvou na řadě míst také varhany či venku zahrady, připraveny jsou ochutnávky klášterních produktů a další…Více na www.nockostelu.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality