Biskupství brněnské

Liturgie Svatého týdne krok za krokem

Ilustrace
3.4.2023 - 9.4.2023

Květnou nedělí začal Svatý týden, jehož události jsou vyvrcholením liturgického roku. Jak se slaví Velikonoce a jaká je symbolika jednotlivých dnů? Níže přinášíme podrobné informace k významu a liturgii nejvýznamnějších křesťanských svátků.

Ve Svatém týdnu slaví církev tajemství spásy, která Kristus vykonal v poslední dny svého života od začátku svého mesiánského vjezdu do Jeruzaléma. Postní doba pokračuje až do Zeleného čtvrtku. Od večerní mše na památku Večeře Páně začíná velikonoční triduum, které pokračuje na Velký pátek a Bílou sobotu, vrcholí velikonoční vigilií a končí nešporami neděli Zmrtvýchvstání Páně.

Ve velikonočním triduu se zpřítomňuje největší tajemství vykoupení lidstva. Slavením tohoto tajemství se církev liturgickými znameními a svátostmi spojuje v důvěrném společenství s Kristem, svým Ženichem. Na nicejském sněmu (roku 325) se všechny církve dohodly, aby se křesťanské velikonoce slavily v neděli, po úplňku (14. nisanu), který nastává po jarní rovnodennosti. (KKC, č. 1170)

Více ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality