Biskupství brněnské

Postní almužna 2023

Ilustrace
22.2.2023

Od Popeleční středy 22. února 2023 jsou ve farnostech po celé brněnské diecézi připraveny k rozebrání malé papírové schránky – postničky. Do nich mohou věřící vkládat peníze, které ušetří během svého postního snažení tím, že si odřekli požitky.

„Každý si může vybrat, jakou formu odříkání si zvolí a kolik do kasiček přispěje. Pokud se například rozhodnete omezit čokoládu, můžete její hodnotu ukládat do své postničky. Na konci půstu přinesete svoji postničku zpět do kostela,“ uvedl Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno.

Komu výtěžek z Postní almužny pomůže, vysvětluje koordinátorka Katarína Durkáčová: „Lidé se sami mohou rozhodnout, komu bude výtěžek z almužny věnován. Stačí, když připíší svoje přání do papírové schránky. Peníze putují prostřednictvím Diecézní charity Brno nebo farních charit k těm nejpotřebnějším – chudým, nemocným, lidem bez domova nebo rodinám s dětmi v nouzi.“

V letošním roce mohou lidé podpořit třeba Lůžko milosrdného samaritána, které je útočištěm pro oběti domácího násilí. Nabízí okamžité ubytování maminkám s dětmi, ale i seniorům a všem, kteří museli narychlo opustit domov před agresivitou svých nejbližších a ocitli by se na ulici. Lůžko poskytuje lidem bezpečí, stravu, hygienu a zprostředkování poradenství pro další řešení násilí v rodině. Za dva roky provozu pomohla služba desítkám maminek s dětmi.

Tisková zpráva DCHB ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality