Biskupství brněnské

Dvanáct tisíc slov biskupa Konzbula

Ilustrace
17.9.2022 - 21.9.2022

Začátkem října vyjde v pořadí již jedenáctá publikace brněnského biskupa Pavla Konzbula s názvem „Cesta, pravda, život aneb Dvanáct tisíc slov“. Název odkazuje na jeho biskupské heslo, které latinsky zní Via. Veritas. Vita.

Publikace „Cesta, pravda, život“ je prvním titulem, který biskup Pavel Konzbul vydává v nové funkci diecézního biskupa. Jako pomocný biskup vydal tituly „Víra a polibek – biskup na blogu“ (2017) a „Jak sníst slona“ (2019). Předchozí knihy psal ještě jako spirituál Biskupského gymnázia v Brně. Ta první z roku 2009 nesla název „Nesesmolíš“ a stejně jako následující tituly se obrací především k mladým lidem a těm, kteří hledají svůj vztah k Bohu.

V úvodu své nové knihy „Cesta, pravda, život aneb Dvanáct tisíc slov“ biskup Pavel Konzbul vysvětluje, proč zvolil její název i podtitul : „Knížečka má přesně dvanáct tisíc slov, právě tolik slov, kolik dříve obsahovaly kolibří slovníky. Její název je odvozen od citace z Janova evangelia, které obsahuje řadu proklamací, definujících Ježíšovu identitu. Ve své řeči na rozloučenou v něm Ježíš před svou smrtí pronáší větu: „Já jsem ta cesta, pravda i život“ (Jan 14,6). O ní přemýšleli a diskutovali lidé od nepaměti a já jsem si ji zvolil jako osobní biskupské heslo. Je to tvrzení, které má velkou hloubku, a současně je odpovědí na základní životní otázku, kam směřujeme a jak tam můžeme dojít. Právě těmto třem pojmům cesta, pravda a život jsem věnoval první tři zamyšlení. Ostatní úvahy se snaží volně uchopit různá křesťanská témata. Doufám, že v nich čtenáři naleznou alespoň trošku naděje a povzbuzení,“ uvádí biskup Konzbul.

Publikaci vydává, stejně jako všechny přechozí, brněnské nakladatelství a vydavatelství Cesta, které také na listopad připravuje prezentaci novinky spojené s autorovou autogramiádou.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality