Biskupství brněnské

Bývalý klášter v centru Brna přivítá první ukrajinské uprchlíky

Ilustrace
10.5.2022

Prostory bývalého kláštera sester voršilek v centru Brna v ulici Josefská v přímém sousedství kostela sv. Josefa ožily v posledních týdnech čilým ruchem. Vrcholí zde stavební, montážní, úklidové a stěhovací práce, které v nejbližších dnech umožní otevření nových ubytovacích kapacit přechodného stabilizačního bydlení pro ukrajinské uprchlíky.

Prostory jsou přednostně určeny pro rodiny v kritické situaci, které vyžadují soustředěnější péči, rodiny s dětmi s vážnými nemocemi nebo postižením a dále pro ženy s různými traumaty, včetně žen těhotných, po porodu a zdravotních zákrocích.

Objekt bývalého kláštera sester voršilek, který vlastní společnost U Voršilek s.r.o. patřící Biskupství brněnskému, nabídla brněnská diecéze zcela zdarma na dobu minimálně jednoho roku pro ubytování ukrajinských uprchlíků hledajících útočiště před válkou na Ukrajině. Na ploše větší než 1 100 m2 sloužící původně jako obchodní prostory, vyrostlo v posledních týdnech zásluhou architektů z ateliéru EA, stavebních firem a množství dobrovolníků 22 kompletně vybavených samostatných pokojů, společenské místnosti, kuchyně a sociální zařízení pro 40 až 120 osob. Všechny prostory jsou provedeny v bezbariérovém standardu. Ubytovávání, provoz a pomoc ubytovaným zaštiťuje VESNA – ženský vzdělávací spolek, v úzké spolupráci s Ukrajinskou iniciativou, kolem kterých se soustředí velká skupina ukrajinských odbornic nejen z oboru psychologie a zdravotnictví.
Projekt je připravován ve spolupráci s Jihomoravským krajem a Statutárním městem Brno.

Ukrajinské ženy, děti a mladé rodiny ubytované v objektu bývalého kláštera sester voršilek tak mohou čerpat jednak z vynikající polohy v centru Brna, nabízejícím veškeré služby a možnosti zapojení do společnosti, a navíc využít klidného dvora ve vnitrobloku kláštera, poskytujícího bezpečný uzavřený prostor pro setkávání či dětské hry, a tak oživit tento téměř zapomenutý kout historické části města. Předpokládáme, že první obyvatelé se mohou nastěhovat v nejbližších dnech.

Na základě výzvy brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho z poloviny března letošního roku se k dnešnímu dni k pomoci uprchlíkům připojilo již 69 farností brněnské diecéze. Farnosti ve svých objektech ubytovaly přes 350 osob. Desítky dalších ukrajinských uprchlíků, většinou matky s dětmi nebo mladé rodiny, přijaly do svých domů a bytů křesťanské rodiny po celé diecézi. Sestry sv. Hedviky v Břežanech u Znojma pomáhají také postiženým ukrajinským dětem.

Biskupství brněnské děkuje všem, kteří pomáhají válečným utečencům z Ukrajiny, ať už finanční podporou, svým časem nebo sdílením zkušeností a znalostí, a tak svým dílem přispívají k pomoci těm nejzranitelnějším a potřebným.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality