Biskupství brněnské

Význam mota Noci kostelů 2022

Ilustrace
30.3.2022

Letošní moto Noci kostelů zní: Za dne ať Hospodin dává svou milost, celou NOC mu budu zpívat a chválit ho.

Biskupský vikář pro pastoraci brněnské diecéze, P. Roman Kubín, vysvětluje:

Letošní moto Noci kostelů je vybráno z biblické Knihy žalmů. Žalmy jsou náboženské písně starozákonního Izraele, které vyzpívávají chvály, prosby a díkůvzdání tak, jak vytryskly ze srdce autorů na základě jejich osobních zkušeností. Po staletí se stávaly, a stávají se i dnes, inspirací pro modlitbu v různých životních situacích.

Autor Žalmu 42 popisuje svoje soužení, které na něj doléhá: výčitky a zesměšnění jeho přátel, touha po Bohu, smutek a samota. V těchto chvílích se ptá: Bože, proč na mě zapomínáš? Proč je smutná má duše? …Někdy máme i my podobné otázky: PROČ?, kterými se obracíme na Boha. Pisatel prožívá smutnou přítomnost v odloučenosti od Boha. Jeho duše “žízní” po Bohu. Jeho výkřiky se v žalmu postupně mění v modlitbu. Posilou je mu minulá radostná zkušenost s Bohem, mimo jiné s návštěvou bohoslužby v chrámu. Je to zkušenost i nás křesťanů, je to zážitek Boha, který je nám blízký, i když ho třeba necítíme. Bůh se s námi může setkat v kráse chrámu, v kráse bohoslužby, ale i v našich bolestných zkušenostech, slabostech a ranách. Úzkostný výkřik je pohybem k někomu druhému. Někdy je to začátek cesty od egoistického „Já“, cesty do vztahu k „ty“- k bližnímu, cesty do vztahu k „Ty“ - k Bohu.

Ať jste v radosti či smutku, ať zakoušíte krásu či ošklivost, přeji vám, ať nejen o letošní Noci kostelů nacházíte odpovědi na vaše otázky: PROČ? Ať nacházíte Boha, který je nám blízký. Jak řekl Origenes: „Hledání Boha ze strany člověka je zápas, který nikdy nekončí, protože je vždycky možný pokrok.“

Moto noci kostelů 2022
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality