Biskupství brněnské

Velikonoční festival duchovní hudby se vrací

Ilustrace
10.4.2022

Letošní ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby se po dvouleté odmlce způsobené pandemií koronaviru covid-19 vrací. Uskuteční se v brněnských chrámech v termínu 10. až 24. dubna 2022.

Vznik festivalu se datuje do roku 1992 a jde o vůbec první festival svého druhu v České republice. Reaguje na stálý zájem posluchačů o koncerty duchovní hudby tematicky spjaté s liturgicky významným obdobím Velikonoc. Ve středoevropském měřítku zůstává ojedinělým mezinárodním projektem věnovaným výhradně duchovní hudbě s akcentací na objevnou a zajímavou dramaturgii a na vynikající interpretační výkony.

Velikonoční festival je už dlouhá léta prostorem rezonance: skladby (znovu)ožívají v posvátných prostorách a v posvátném čase, jim určených. Posluchačům tak festival kromě samotného hudebního zážitku dává možnost se v oněch dvou týdnech i jednotlivých chrámech zastavit k rozjímání nad utrpením i radostnou zvěstí. V této době se znovu idea festivalu stává spíše spícím semínkem, symbolem naděje.

Velikonoční festival duchovní hudby v roce 2022 symbolicky představuje splynutí programů nakonec neuskutečněných ročníků 2020 a 2021. Původní emblémy těla – umučeného i oslaveného – se tak staly ještě aktuálnějšími.

Více ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality