Biskupství brněnské

Pouť za Ukrajinu - poselství míru a solidarity

Ilustrace
5.3.2022

Evropská asociace Romea Strata (AERS), která usiluje o propagaci stejnojmenné poutní stezky, se připojuje k výzvě papeže Františka za mír a zve na společné putování na podporu Ukrajiny.

Starobylá poutní stezka Romea Strata spojuje kulturní a duchovní bohatství sedmi evropských států – Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, České republiky, Rakouska a Itálie. Prochází státy, které nyní přijímají uprchlíky z Ukrajiny. Pouť je symbolickým gestem bratrství mezi lidmi. Prezident AERS Don Raimondo Sinibaldi zdůrazňuje, že mír je základní hodnotou, která je nezbytná pro setkávání, dialog a vzájemné obohacování mezi lidmi navzdory kulturní, historické a duchovní odlišnosti.

Biskupství brněnské se jako člen AERS připojuje k iniciativě na podporu míru a společně s farností Bílovice nad Svitavou pořádá pěší pouť na podporu Ukrajiny. Pouť se koná v sobotu 5. března 2022 a trasa projde po části stezky Romea Strata – z Bílovic nad Svitavou do Křtin. Ve stejný den ožije poutní stezka Romea Strata i v Rakousku (Vídeň – Heiligenkreuz) a Itálii (Vicenza – Monte Berico).

Pouti se účastní také tři rodiny ukrajinských uprchlíků, kteří jsou ubytováni na faře v Babicích nad Svitavou,“ doplňuje babický farář P. Pavel Lazárek.

Pouť odkazuje také na slova svatého papeže Jana Pavla II., který řekl, že „Evropa musí dýchat oběma duchovními plícemi – východem a západem“. Poutní cesta Romea Strata prochází střední Evropou, mezi východem a západem. Kéž se stane příležitostí bratrství a dialogu mezi východním a západním světem.

Program pouti:
Bílovice nad Svitavou
7.00 mše svatá v kostele sv. Cyrila a Metoděje
8.30 vykročení poutníků od kostela

Křtiny
12.00 příchod poutníků do kostela Jména Panny Marie, modlitba Anděl Páně, litanie, požehnání poutníkům
Trasa vede po značené turistické stezce a je dlouhá 9 km.

Pěší pouti se zúčastní také ukrajinští uprchlíci, kteří jsou ubytovaní ve farnosti Bílovice nad Svitavou.
Přijďte prosím podpořit myšlenku míru a bratrství a připojte se k pěší pouti.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality