Biskupství brněnské

Oltář z brněnské katedrály byl instalován v kapli Papežské koleje Nepomucenum

Ilustrace
14.5.2021

Oltář z brněnské katedrály sv. Petra a Pavla na Petrově má již za sebou poslední etapu svého putování. V těchto dnech ho sochař Petr Váňa nainstaloval do kolejní kaple Nepomucena v Římě. Ještě před měsícem sloužil svému účelu v kněžišti katedrály sv. Petra a Pavla na Petrově.

Obětní stůl z katedrály sv. Petra a Pavla, který byl posvěcen v říjnu roku 1984, se brněnský biskup Vojtěch Cikrle začátkem dubna rozhodl věnovat kapli sv. Jana Nepomuckého v Papežské koleji Nepomucenum v Římě, ve které byl doposud oltář pouze dřevěný a nebyl pevně osazený.

Odborné instalace obětního stoluj se ujal akademický sochař Petr Váňa se svými spolupracovníky, pro kterého to nebyl první úkol, který v římské koleji realizoval. Oltář bude inaugurován v sobotu 15. května 2021 odpoledne, a to během mše svaté, které bude předsedat kardinál Michael Czerny SJ, brněnský rodák. Inaugurace oltáře bude součástí oslav vigilie slavnosti patrona koleje, sv. Jana Nepomuckého, jehož 300. výročí beatifikace si letos v květnu připomínáme.

Rektor Papežské koleje Nepomucenum v Římě P. Roman Czudek uvedl, že z rozhodnutí biskupa Cikrleho darovat obětní stůl české koleji v Římě má velkou radost: „Oltář z brněnské katedrály se stane symbolickým pojítkem mezi místní katolickou církví v České republice a papežskou kolejí v Římě, kterou během její dlouhé historie prošli seminaristé, kněží a budoucí biskupové, působící ve vlasti i v exilu. Za všechny bych mohl zmínit například brněnského emeritního pomocného biskupa Petra Esterku, který má velké zásluhy pro službu krajanů nejen v USA.“

Převzato z https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/210513oltar-z-brnenske-katedraly-byl-instalovan-v-kapli-papezske-koleje-nepomucenum
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality