Biskupství brněnské

Redakce Proglasu míří do Říma na setkání evropských rádií CERC

Ilustrace
13.10.2016

V úterý 11. října 2016 bylo v Římě zahájeno tradiční setkání Evropské konference křesťanských rádií CERC. Účastní se jej také vedení a pracovníci Rádia Proglas.

Jak uvádí redaktora Radia Proglas Alžběta Havlová: „Téma letošního ročníku zní: La Pape François nourrit l´évolution de nos radios. Impulzem k tomuto mottu byla řeč Františka při předávání ceny Karla Velikého. V Římě se setkání koná v souvislosti s končícím Rokem milosrdenství. Spolupráce evropských křesťanských rádií probíhá na mnoha úrovních: „Na rozdíl od televizí ale nemůžeme spolupracovat tak, že bychom si vyměňovali pořady, je zde totiž jazyková bariéra,“ vysvětluje hudební redaktor Milan Tesař, který je od roku 2009 v CERCu generálním sekretářem. „Cílem těchto setkání bylo nejprve – v devadesátých letech – vymezení se vůči předsudkům, které ke křesťanským rádiům měla veřejnost i mnozí politice. Nyní je cílem spíše spolupráce na praktické rovině. Sejdeme se na tři dny a vyměňujeme si zkušenosti v úplně nejrůznějších věcech. Letos to tedy bude například to, jakým způsobem používáme sociální sítě či jak fungují naše redakce. Témata jsou velmi pestrá, můžeme se i zdravě pohádat o tom, co do křesťanského vysílání patří a co už ne, určitě nás to nějakým způsobem vždy obohatí,“ říká Tesař.

Do Říma pojede Rádio Proglas reprezentovat ředitel rádia Mons. Martin Holík, vedoucí zpravodajské sekce Filip Breindl, redaktor Milan Tesař a šéfredaktor Pavel Mikšů. Ten doufá, že si ze třídenního setkání odnese zkušenosti, jakým způsobem redaktoři z jiných křesťanských rádií v Evropě zpracovávají aktuální témata, která hýbou Evropou: „Například otázka migrace, otázka bezpečnosti, lidských práv, role církve a věřícího člověka v tom všem,“ říká Mikšů a dodává: „V loňském roce, kdy jsme řešili tyto otázky, jsme viděli, jak témata zpracovávají velká rádia, a inspirovali jsme se při tvorbě našeho vysílání. Také jsme díky této spolupráci během atentátů v Paříži získali čerstvé zprávy a komentáře z partnerských rádií.

Setkání potrvá do čtvrtka 13. října 2016.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality