Biskupství brněnské

Karel IV. – sakrální architektura.

Ilustrace
13.10.2016

„Karel IV. – sakrální architektura“ je název nově instalované výstavy Diecézního muzea v Brně v kryptě katedrály sv. Petra a Pavla, která v době od 13. do 30. října 2016 představí návštěvníkům v přehledném průřezu sakrální stavby, které byly - více či méně - inspirovány římským císařem a českým králem Karlem IV., od jehož narození v letošním roce uplynulo 700 let.

Stavby modelované a vizualizované studenty Fakulty architektury VUT v Brně pod vedením doc. Ing. arch. Jaroslava Drápala, CSc. a doc. Ing. arch. Ivo Boháče, Ph.D. připomínají ukázku vrcholné gotiky na našem území především z období vlády Karla IV. Precizní struktivní modely, které ukazují unikátním způsobem architektonické principy, stejně jako atraktivní vizualizace, připomínají stavby gotických chrámů dokončené, nedokončené, přetvářené i dnes již neexistující. Návštěvníci se tak mohou symbolicky ocitnout uprostřed doby osvíceného panovníka Karla IV. a nahlížet do prostor staveb, které z velké části změnil chod dějin či zničil čas úplně.

Výstava byla poprvé představena v květnu tohoto roku v Senátu PČR v Praze a v kryptě katedrály je první instalací v Brně.
V Brně výstava potrvá pouze od 13. do 30. října 2016, otevřeno bude denně od 10.00 do 17.00 hodin, ve čtvrtek do 16.15 hodin.

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality