Biskupství brněnské

Poutníci z brněnské diecéze míří do Krakova

Ilustrace
20.7.2016

Ve středu 20. července 2016 v 9.00 hodin bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavit v katedrále na Petrově bohoslužbu, při níž požehná na cestu mladým poutníkům z brněnské diecéze, kteří se potom vydají do Krakova na Světové dny mládeže.

Světové dny mládeže, mezinárodní setkání, které spojuje mladé lidi celého světa, vznikly v roce 1984 na Květnou neděli, když papež Jan Pavel II. pozval mládež ke vzájemnému setkání do Říma. Také další papežové v těchto setkáních pokračují, většinou ve tříleté periodě.

Letos se z České republiky do Krakova vypraví tisíce účastníků, jen registrovaných je v tuto chvíli přes 5600 (z brněnské diecéze je jich téměř 1500). Předprogramem Světového dne jsou „Dny v diecézích“, mladí z brněnské diecézi je prožijí v diecézi Tarnov. Tam přijede již ve středu 20. července 2016 ve večerních hodinách 734 mladých lidí a doprovázet je bude 21 kněží.

Před odjezdem do Polska budou poutníci v 9.00 hodin v brněnské katedrále slavit mši svatou s biskupem Vojtěchem Cikrlem, který společně s generálním vikářem brněnské diecéze mladé křesťany na jejich pouti doprovází.
.
Ve čtvrtek 21. července 2016 mládež čeká poznávání zajímavých míst ve farnosti, kde budou ubytováni, nebo v jejím okolí. Někteří navštíví například zkušební střelnici raket V z druhé světové války nebo koncentrační tábor Pustków. V dalších dnech kromě každodenní mše bude pěší putování na poutní místo v Zawadě. „Diecézní den“ s nimi potom i prožije místní tarnovský biskup Andrzej Jeż ve městě Stary Sącz. Neděli 24. července pak mladí stráví společně s rodinou, která je při pobytu v Polsku hostí.

Další skupina 664 účastníků z Brna do Krakova zamíří v pondělí 25. 7. Večer se setkají všichni z české skupiny již v Českém národním centru v krakovské čtvrti Nowa Huta v klášteře Mogila. Zde také budou ubytováni čeští poutníci.

Na každý den dopoledne je naplánována promluva některého z biskupů, brněnský biskup Vojtěch Cikrle promluví v Krakově k tisícům mladých poutníků z naší země na téma „Toto je doba milosrdenství“ v úterý 26. července 2016.

Odpolední program nabídne festival mládeže, kde se představí různé hudební, divadelní a další skupiny. O víkendu vrcholí setkání v sobotu 30. července vigilií a nedělní závěrečnou mší svatou s papežem Františkem.

Již 10. července se Brňan Tomáš Margol vydal do Krakova na setkání s papežem Františkem pěšky.

Související články:
http://www.cirkev.cz/cs/aktuality/160718pres-prahu-zamiri-na-setkani-do-krakova-dvacet-tisic-mladych
http://www.cirkev.cz/svetovy-den-mladeze
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality