Biskupství brněnské

Církevní turistika na veletrhu Regiontour 2016

Ilustrace
14.1.2016 - 17.1.2016

Expozice Církevní turistika bude u stánku č. 103 na veletrhu cestovního ruchu, který proběhne v Brně ve dnech 14. až 17. ledna 2016,  opět prezentovat poutní místa v České republice, kostely, kláštery a další církevní památky či křesťanské zajímavosti.

 S církevní turistikou souvisí také letošní nový projekt, a to Klášterní turistika. Na veletrhu ho představí sestry Neposkvrněného početí Panny Marie z Olomouce, které zde provozují kavárnu Õde. Právě řády byly v daleké historii první, kdo ve svých klášterech poskytovaly zázemí i péči poutníkům a lidem na cestách, a také v současnosti pečují o mnohá poutní místa.

V letošním roce dostanou návštěvníci brněnského veletrhu  možnost dozvědět se více o životě na poutních místech a  v klášterech. Při příležitosti Svatého roku milosrdenství, který pro rok 2016 vyhlásil papež František, mohou návštěvníci u stánku církevní turistiky využít možnosti osobního  rozhovoru s duchovním či řeholníkem - s bratry kapucíny a minority
Součástí expozice Církevní turistiky bude na veletrhu také prezentace několika dalších organizací:
Spoluvystavovatelé ze severní Moravy a Slezska představí vzácné dřevěné kostely Pobeskydí a další církevní zajímavosti či poutní místa ostravsko-opavské diecéze, jako jsou např. poutní kostel Panny Marie Pomocné „Mariahilf“ ve Zlatých Horách, bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku nebo poutní kostel Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova. Prezentace bude věnována také pozoruhodným neogotickým cihlovým sakrálním stavbám architekta Josefa Seyfrieda, podle jehož plánů byl postaven např. kostel sv. Jana Křtitele v Sudicích nebo kostel sv. Bartoloměje v Kravařích.

V rámci zajímavostí představí Římskokatolické farnosti Kutná Hora a Kutná Hora-Sedlec své UNESCO památky v Kutné Hoře – chrám sv. Barbory a chrám sv. Jakuba; chybět nebude ani vzácná a unikátní památka UNESCO – katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory, která je spolu se světoznámou sedleckou kostnicí součástí bývalého cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného již na počátku 12. století.

Prezentace Církevní turistiky se ale neomezuje pouze na církevní památky, ale nabízí opět také možnosti pobytů na farách a v klášterech, jak pro rekreaci, tak např. v rámci duchovní obnovy, a to napříč celou Českou republikou. Nabídka far a klášterů s možností pobytu se na stránkách www.cirkevnituristika.cz od loňského roku opět rozšířila.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality