Biskupství brněnské

Petrovské věže stojí 110 let

Ilustrace
28.10.2015

Osmdesát čtyři mety, 124 schodů. Před 110 lety, 28. října 1905, požehnal tehdejší brněnský biskup Pavel Huyn dva kříže, které pak byly vztyčeny na nově dobudované věže katedrály na Petrově. Při příležitosti letošního výročí bude ve středu 28. října 2015 rozhodnutím dómského faráře P. Pavla Konzbula od 11.00 do 18.00 hodin vstup na věže zdarma.

Brno: Myšlenka na realizaci nové věže napadla biskupa Karla Nöttiga v době, kdy se blížilo sté výročí založení brněnského biskupství (založeno 5.12.1777). Uvažoval o novostavbě mohutné věže, neboť ta dosavadní při severním průčelí lodi se mu nejevila dostatečně vznosná. Vyzval proto věřící ke sbírce na stavební fond (sám na stavbu věže posléze odkázal 25 000 zlatých) a zadal její projekt renomovanému diecéznímu staviteli, profesoru německé techniky v Brně, Augustu Prokopovi. Ten po rozsáhlém stavebním průzkumu katedrály, při němž také odkryl základy předchozích staveb, a po konzultaci se stavitelem svatoštěpánského dómu ve Vídni Friedrichem Schmidtem navrhl vybudování 111 metrů vysoké věže předstupující v ose západního průčelí lodi. Tím byl odstartován dlouholetý spor o novou podobu katedrály.

Počátkem roku 1901 byla vypsána - bez ohledu na schválenou novostavbu věže v průčelí kostela – nová ideová soutěž na celkovou rekonstrukci zbývající části chrámu. V ní zvítězila myšlenka dvojvěží, jak ji navrhl vídeňský architekt August Kirstein. Podle jeho návrhu byly 81 metrů vysoké věže dostavěny v letech 1904–1905. Celkem do soutěže bylo podáno 42 návrhů.

Zástupcem Kirsteinovým na stavbě byl architekt Oscar Unger, stavitel se jmenoval Martin, polír Rambousek, kamenické práce prováděl Eduard Houser. Modely všech soch v poloviční velikosti zhotovil profesor Kastner s vídeňskými sochaři Mittereiterem a Dworschakem. Sochařské práce realizovala firma Jaroslava Leo Urbana z Olomouce, s výjimkou znaku biskupa Huyna na východní straně jižní věže, který zhotovili bratři Ducháčkové z Prahy.
Výška věží činí 81 metrů, výška křížů 2,3 m, jejich rozpětí 2,0 m, průměr báně 0,85 m. Umělecky kované kříže dodal Augustin Čepl z Vídně. Báň v ohni pozlatil pasíř Antonín Jager.

Ve věžích byla zhotovena železná stolice, na níž byl přidán nový pátý zvon. Do obou věží byly umístěny věžní hodiny, kde hodinový stroj byl již elektricky poháněn. Na věže byl osazen hromosvod.

V roce 2004 byl změněn systém zvonění na tzv. lineární zvonění a velký zvon dostal nové srdce. Věžní hodiny mají nový pohon i převody a stroj na Frankfurtský signál, bylo provedeno zlacení ciferníků a ručiček hodin (2003).
V současné době jsou pro veřejnost věže katedrály zpřístupněné a ročně využívají vyhlídky z nich tisíce turistů i obyvatel města.

17st.

1874

1904

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality