Biskupství brněnské

Národní eucharistický kongres 2015 (NEK)

Ilustrace
14.9.2015

„Slovo „kongres“ možná vyvolává představu odborného setkání, ale v tomto případě tomu tak není – Národní eucharistický kongres (NEK) je totiž záležitostí celé naší církve,“ říká P. Roman Kubín,  ředitel Pastoračního střediska brněnské diecéze..

Eucharistické kongresy se v církvi konají na různých úrovních – diecézní, národní či celosvětové – od druhé poloviny 19. století. Tento kongres je první NEK od vzniku samostatné České republiky. Národní eucharistický kongres bude zakončen v říjnu 2015 v Brně.

Doprovodné programy NEK 2015 se uskuteční v pátek 16. 10. 1015 odpoledne a večer v kostelích v centru Brna a poté po ukončení NEK v sobotu 17. 10. odpoledne.

Celý program v příloze

Koncert Podané ruce

zazní v pátek 16. 10. 2015 v 17:30 hod. na hlavním pódiu na nám. Svobody. Vystoupí vlídný písničkář Pavel Helan, slovenská křesťanská kapela ESPÉ, která chce vést lidi v modlitbě chval více do Boží přítomnosti, překračovat limity všednosti a vidět probuzení v Evropě. Závěr bude patřit strhující kapele studentů a absolventů školy Jedličkova ústavu The Tap Tap. Koncertem nás provede jáhen Jan Špilar, známý brněnský kadeřník, který si na pódiu bude povídat se zajímavý hosty o víře v běžném životě. Koncert „Podané ruce“ chce zviditelnit i neziskovou organizaci Podané ruce, která pomáhá lidem s problémy vzniklými užíváním drog nebo následkem jiných patologických jevů.

Plakát v příloze.


Hlavní mše svatá na náměstí Svobody v Brně a eucharistický průvod

V sobotu 17. 10. 2015 budou otevřeny sektory v Brně na náměstí Svobody od 8 hod.;
9–10 hodin – předprogram Biskupského gymnázia ze Žďáru nad Sázavou pod vedením P. Mgr. Jana Davida, SAC (písně, modlitby kněží, svědectví);
10:30 hodin – mše svatá – celebruje papežský legát kard. Paul Cordes, emeritní předseda Papežské rady Cor Unum; hudební doprovod Schola brněnské mládeže.
Po mši sv. ve 12:30 hod. bude eucharistický průvod.
Bohoslužbu z náměstí Svobody a zakončení na Zelném trhu bude přenášet ČT2.
Od 14 hodin budou následovat doprovodné programy dle nabídky v centru Brna, převážně v kostelích.

Doprava a parkování

  •  Doprava zvláštními autobusy: Autobusy pro výstup a nástup poutníků zastavují u Janáčkova divadla (350 m od nám. Svobody), poté parkují na výstavišti. Je možné využít i jiných míst, např. u autobusového nádraží.
  • Doprava vlakem: Hlavní nádraží je v bezprostřední blízkosti náměstí Svobody.
  • Doprava vlastními auty: Není možné v centru Brna zajistit parkování, pouze hlavní osoby z pozvaných hostů budou parkovat před Novou radnicí.

Vstupenky

Vstupenky na sobotu 17. 10. 2015 na mši sv. na náměstí Svobody se objednávají na webu http://www.nek2015.cz.
Objednávejte přes farnosti.
Všichni obdrží do konce září písemné vyrozumění, potvrzení a vyřízení objednávky.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality