Biskupství brněnské

Premiéra muzikálu Gedeón v podání Spojených farností

Ilustrace
14.6.2015

Premiéra muzikálu Gedeón v podání Spojených farností proběhne v rámci festivalu křesťanské kultury Náměšťfest v Náměšti nad Oslavou dne 14. června 2015 v 18.30 hodin.

Do děje muzikálu uvádí Luděk Strašák, autor a herec: "Ocitáme se před více než třemi tisíci lety. Izraelský národ, který žije v Zaslíbené zemi, trpí neustálými útoky nájezdných národů, které jim kradou a ničí úrodu. Situace je už neúnosná. Národ čeká na někoho, kdo na sebe vezme zodpovědnost a postaví se se statečnou armádou nepříteli. Ale ten Někdo nepřichází. Asi ani Gedeón, který tajně v noci nenápadně jde s pytlem obilí k lisu na vinici, aby je tajně vymlátil, nebude tím vyvoleným. Nebo snad ano...?"

Autorský muzikál Gedeón patří do repertoáru amatérského divadla Spojené farnosti. Soubor tentokrát zpracovává poprvé starozákonní téma. Jeho herci a herečky diváky provedou příběhem o hrdinství, které ani hrdinstvím není, o odvaze, ve které je skrytý strach, o jasném rozhodnutí, které je skryto pod nánosem nerozhodnosti, ale především o důvěře, která vše přemůže.

Premiéra muzikálu Gedeón se uskuteční v rámci festivalu křesťanské kultury Náměšťfest v Náměšti nad Oslavou (namestfest.cz), který probíhá od 11. do 14. června 2015 především na tamní farní zahradě. Začátek představení je naplánován na 18.30. Kromě Spojených farností vystoupí v neděli např. soubor Let´s Go, Jan Špilar nebo Láďa Křížek.

"Spojené farnosti jsou amatérským divadelním souborem, který už téměř 25 let uvádí svoje autorské inscenace," přibližuje Luděk Strašák. "V současné době uvádíme muzikál o Pavlovi z Tarsu Tarsan (asi 60 repríz), nebo o událostech, které se staly kolem roku 0 nazvaný Jesus Christ Supermlád (asi 50 repríz). Soubor tvoří jej asi 25 lidí nepravidelně rozsetých mezi 134. až 195. km dálnice D1. Souborem za 25 let existence prošlo asi 200 herců a hereček".

Část muzikálu Gedeón uvedli poprvé před třemi lety studenti Biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou na Celostátním setkání mládeže. Spojené farnosti jej uvádějí v celém rozsahu. "Muzikál je barevný a v českém znění, " žertuje Luděk Strašák. Za doplnění rozhodně stojí, že brnněnský biskup Vojtěch Cikrle ocenil v roce 2004 Luďka Strašáka pamětní medailí sv. Cyrila a Metoděje a medaili převzal rovněž divadelní soubor Spojené farnosti.

Více informací: spojene-farnosti.webnode.cz/
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality