Biskupství brněnské

Biskup Cikrle požehná v září památník svaté Zdislavy

Ilustrace
27.9.2015

Při příležitosti 20. výročí svatořečení svaté Zdislavy, křižanovské rodačky se na náměstí připravuje realizace pomníku svaté Zdislavy, který má 27. září 2015 ve 14.00 hodin požehnat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Brno/Křižanov: Autorem 3,5 metru vysokého památníku je akademický sochař Otmar Oliva. Architektem konceptu celého památníku je Ing. arch. František Zajíček.

Slavnost s poklepáním základního kamene, který požehnal papež František ve Vatikánu, se konala za přítomnosti brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho dne 1. září 2013. Památník bude vytvořen ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 metrů. Uvnitř bude umístěna kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy. V rozích kašny autor ztvární atributy sv. Zdislavy. Kolem památníku bude postaveno 12 sloupů (3x4) vždy spojených architrávem s nápisy.

Na památník v hodnotě kolem sedmi milionů korun přispívají dárci z celé republiky.

Zdislava byla nejstarší dcerou majitelů Křižanova, brněnského purkrabího Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V sedmnácti letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Svatá Zdislava, patronka rodin, byla svatořečena papežem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě v Olomouci 21. května 1995.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality