Biskupství brněnské

Kříž Světových dnů mládeže v Brně

Ilustrace
2.12.2014

Kříž Světových dnů mládeže, který uctily již miliony lidí po celém světě a který byl v roce 1985 tajně přivezen i do tehdejšího Československa, připutuje také do jihomoravské metropole. Při této příležitosti bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavit v úterý 2. prosince 2014 v 19.00 hodin bohoslužbu v katedrále sv. Petra a Pavla.

Originální kříž, který spojuje všechny kontinenty, daroval v roce 1984 mladým lidem papež Jan Pavel II. jako symbol pravidelně konaného Světového dne mládeže. Své putování začal v témže roce v Římě. V lednu 1985 byl kříž tajně převezen do Prahy ke kardinálu Františku Tomáškovi, aby tak propojil mládež Východu a Západu. Kříž doprovází všechny Světové dny mládeže (SDM), nesen byl na ramenou, v automobilech, letadlech, na psím spřežení nebo na otevřené lodi. Jako znamení naděje byl též postaven na místě někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku, zničeného během teroristického útoku 11. září 2001.

Kříž SDM je vysoký 3,8 m a široký 175 cm. Společně s podstavcem váží 40 kg. Původní kříž v roce 1996 nahradila kopie, a to kvůli špatnému stavu způsobenému častým přenášením. První kříž se nachází v mezinárodním centru mládeže sv. Vavřince v Římě.

(s využitím zprávy TS ČBK)

Putování kříže v brněnské diecézi ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality