Biskupství brněnské

Jezuita P. Josef Koláček jubilantem

Ilustrace
1.9.2014

Jezuitský kněz P. Josef Koláček, dlouholetý vedoucí českého vysílání Vatikánského rozhlasu, autor řady knih i teologických úvah, překladatel, nositel Ceny města Brna v oblasti “žurnalistika a publicistika” pro rok 2013, oslaví 1. září 2014 své životní jubileum.

Brno: P. Josef Koláček se narodil 1. září 1929 v Brně – Bystrci. Do jezuitského řádu vstoupil po maturitě v roce 1948. V noci z 13. na 14. dubna 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do koncentračních klášterů v Bohosudově a Oseku, později se dostal do PTP. V letech 1954 až 1968 pracoval jako pomocný dělník a tajně studoval teologii.

Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity, ale naštěstí nebyl nikdy odsouzen. V roce 1968 odešel do rakouského Innsbrucku, kde dokončil svá teologická studia. V roce 1970 odešel do Itálie a začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. Od roku 1971 do konce roku 2001 byl jejím vedoucím. Nyní v sekci dále působí jako redaktor a věnuje se překladatelské činnosti.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle udělil P. Josefu Koláčkovi SI při příležitosti 235. výročí založení brněnské diecéze v roce 2007 medaili sv. Petra a Pavla za obětavou kněžskou službu.

Čeští a moravští biskupové ocenili P.Josefa Koláčka v roce 2012 na Velehradě, kdy mu byla udělena Pamětní medaile České biskupské konference za dlouholeté působení v české sekci Vatikánského rádia a za literární a

Více na http://www.jesuit.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality