Biskupství brněnské

Náboženství pod mikroskopem

Ilustrace
14.7.2014

Neobvyklý dokumentární cyklus vzniká v brněnském studiu České televize. Má název Tělo, mysl, společnost a odhaluje dosud neznámé poznatky o náboženském chování člověka. Tvůrci při natáčení úzce spolupracují s odborným týmem Ústavu religionistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Autorem scénáře a režisérem pořadu je Jan Motal.

„Náboženstvím se nezabýváme studiem archívů a pročítáním stovek knih, ale použitím inovativních výzkumných metod zjišťujeme, co se s člověkem při náboženských praktikách děje a jaký vliv mají na jeho pozdější chování,“ říká vedoucí Ústavu brněnské religionistiky Masarykovy univerzity Aleš Chalupa. Divák se tak například může těšit na experiment, který zkoumá, proč některé události nahánějí člověku strach a někdy naopak potěšení, jak je tomu třeba při uctívání ostatků světců, během extrémních zábav, mezi které patří věšení na háky za kůži atd.

„Těší mě, že máme možnost představit divákům vědecký přístup k náboženství, který je, troufám si tvrdit, naprosto ojedinělý, a to nejen v kontextu České republiky, ale i v rámci celosvětového výzkumu,“ vysvětluje kreativní producent České televize Patrick Diviš. Na obrazovkách ČT se cyklus objeví pravděpodobně v roce 2015.

Více informací v přiložené tiskové zprávě.
Autorkou fotografií z prvních natáčecích dnů je Katarína Jablonská.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality