Biskupství brněnské

Rodině i jejím těžkostem se bude věnovat příští biskupská synoda

Ilustrace
5.5.2014

V úterý 5. listopadu 2013 proběhla ve Vatikánu prezentace přípravného dokumentu k nadcházející biskupské synodě, jejímž tématem bude rodina.

Vatikán: Tématem rodiny se bude zabývat nadcházející shromáždění biskupské synody, které svolal papež František. V úterý 5. listopadu 2013 proběhla ve Vatikánu prezentace přípravného dokumentu synody, jenž byl rozeslán biskupským konferencím po celém světě. Dokumenty v češtině naleznete ke stažení na webu Národního centra pro rodinu.

Podle generálního sekretáře synody Lorenza Baldisseriho proběhne synoda ve dvou částech. První, mimořádné zasedání, které se uskuteční v říjnu 2014, si klade za cíl shromáždit informace a svědectví o současné situaci rodin ve světě, aby jim mohlo být věrohodně hlásáno evangelium. Druhé, řádné zasedání, je naplánované na rok 2015 a má stanovit pracovní směrnice pro pastoraci rodin.

Mons. Baldisseri na prezentaci vysvětlil, proč je první zasedání mimořádné: „Je zřejmé, že společenská a duchovní krize současného světa má vliv na rodinný život a vytváří naléhavou pastorační potřebu, která ospravedlňuje svolání mimořádného generálního shromáždění.“

Na prezentaci vystoupil také maďarský kardinál Péter Erdö, generální zpravodaj synody. Podle něho přípravný dokument přibližuje rodinu jako Bohem chtěnou realitu: „Rodina je představená jako skutečnost, jež pramení z Boží vůle a tvoří společenskou realitu. Není to tedy pouhý vynález lidské společnosti, a už vůbec ne nějaké lidské mocnosti. Jedná se o přirozenou skutečnost, která byla povýšena Kristem v kontextu Boží milosti. Dokument, stejně jako církev, úzce spojuje problematiku rodiny s otázkou manželství.“

Součástí přípravného materiálu je také seznam otázek, na které mají jednotlivé biskupské konference odpovědět. Dotazy, mezi něž patří např. zkušenosti s přípravou na manželství na daném území, modlitba v rodině a vliv současné kultury, mezigenerační problematika apod., se dělí na osm okruhů: Znalost a přijímání biblického a církevního učení ohledně rodiny, vnímání manželství podle přirozeného řádu, pastorace rodin v kontextu nové evangelizace, pastorace tváří v tvář některým obtížným manželským situacím (rozvedení a znovu sezdaní, spolužití na zkoušku, fakticky existující soužití apod.), problematika svazků osob stejného pohlaví, výchova dětí, jež vyrůstají v neregulérních manželstvích, otevřenost manželů k životu a vztah mezi rodinou a člověkem. „Celý dotazník je třeba zasadit do vyššího kontextu: Kromě existujících problémů otevírá perspektivu k uznání skutečnosti, že rodina je skutečným darem lidstvu,“ uvedl kardinál Erdö.

Podle arcibiskupa Bruna Forteho, který na setkání též vystoupil, je cílem dotazníku především naslouchat problémům dnešního člověka: „Nejedná se o diskuzi ohledně věroučných otázek, které byly mimochodem rozvinuty v nedávném učení církve. Vyplývá z toho spíše pozvání pro celou církev, aby naslouchala problémům a očekáváním, jež dnes prožívají mnohé rodiny; aby jim projevila blízkost a nabídla věrohodným způsobem Boží milosrdenství a krásu toho, když člověk odpoví na Boží povolání.“

Připravný dokument zaslaný biskupům z celého světa má pomáhat při reflektování problematiky, která se vyskytla v posledních letech v souvislosti s rodinou. Odpovědi biskupů na otázky, jež dokument klade, mají být zaslány do Vatikánu do konce ledna, aby je mohla rada sekretariátu synodu zpracovat a vyhotovit tzv. Instrumentum laboris, neboli podklady pro jednání.

Převzato z http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/rodine-i-jejim-tezkostem-se-bude-venovat-pristi-biskupska-synoda/

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality