Biskupství brněnské

Třešť se začátkem května rozroste o 400 „obyvatel“ Mariapoli

Ilustrace
1.5.2014

Téměř čtyři stovky zájemců nejrůznějšího věku se přihlásily na duchovně-rekreační setkání, které v Třešti pořádá Hnutí fokoláre ve dnech 1. – 4. května 2014.

 

„Kapacita Střední odborné školy je beze zbytku zaplněna. Mládež využije možnost spát na karimatkách a zájemci z nejbližšího okolí budou přespávat doma,“ upřesňuje Marie Stehlíková z organizačního týmu. „Přihlášení zájemci jsou skutečně nejrůznějšího věku a profese, rodiny s dětmi i jednotlivci, univerzitní učitelé, zdravotníci, maminky v domácnosti, dělníci i podnikatelé, studenti i batolata. Máme radost, že Mariapoli navštíví někteří otcové biskupové: třešťský rodák Mons. František Radkovský z Plzně, kardinál Miloslav Vlk z Prahy, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a biskup Pavel Posád z Českých Budějovic.“

 

Program je rozdělen do několika bloků (viz přiložený program). Všichni se společně budou moci každý den sejít k zamyšlení nad tématem „vzájemná láska“, na jehož přípravě se vystřídá několik společenství. Po něm bude následovat setkání ve skupinách, které umožní lepší vzájemné poznání a hlubší sdílení. Přednášky a workshopy budou probíhat paralelně a zájemci si budou moci vybrat. „Historik Jaroslav Šebek a biskup František Radkovský přiblíží osobnost současného papeže Františka. O výzvách, které pro každého z nás obsahuje exhortace papeže Radost evangelia (Evangelii gaudium), bude hovořit Jan Šimáček. Teolog Jan Balík se zaměří na téma ‚Rodinné vztahy, krize a jak jim předcházet‘. Protože většina účastníků žije ve své farnosti, zařadili jsme i téma ,Farnost jako škola společenství‘. Pro ty, kteří by si rádi pohovořili o životě na svých pracovištích, je připraveno setkání v profesních skupinách. Věříme, že velký zájem bude také o přednášku ‚Máme doma vážně nemocného‘, protože mnozí z nás se v této situaci ocitli, anebo ji zrovna prožívají,“ podrobněji popisuje nabídku Marie Stehlíková.

 

Odpoledne bude také možnost výletů do okolí za pamětihodnostmi kraje. Aktuální bude i vzpomínka na oběti komunismu v tomto regionu vzhledem k 25. výročí pádu komunismu. „Je užitečné, aby se ti, kdo navštíví náš kraj, dozvěděli i o jedenácti nezákonně popravených na nedalekém krajském soudu v Jihlavě. Jsou mezi nimi dva kněží, u nichž probíhá proces svatořečení, " říká Magdalena Kodetová z Jihlavy.

 

Děti a mládež (téměř 30 % účastníků) budou mít svůj vlastní program.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality