Biskupství brněnské

Kardinál Duka navštíví rodiště sv. Zdislavy

Ilustrace
25.5.2014

V neděli 25. května 2014 v 10.00 hodin bude pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, slavit bohoslužbu v Křižanově, rodišti svaté Zdislavy.

K 20. výročí svatořečení křižanovské rodačky se na náměstí připravuje realizace pomníku svaté Zdislavy, jehož autorem je akademický sochař Otmar Oliva. Architektem konceptu celého památníku je Ing. arch. František Zajíček.

Slavnost s poklepáním základního kamene, který požehnal papež František ve Vatikánu, se konala za přítomnosti brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho dne 1. září 2013. Památník bude ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 m, uvnitř bude kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy.V rozích kašny vytvoří autor atributy sv. Zdislavy. Kolem památníku bude 12 sloupů (3x4) vždy spojených architrávem s nápisy. Bronzová socha světice by měla být dokončena v květnu roku 2015.

Zdislava byla nejstarší dcerou majitelů Křižanova, brněnského purkrabího Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V 17 letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Svatořečena byla papežem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě v Olomouci 21. května 1995.

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality