Biskupství brněnské

Biskup Cikrle se poprvé setká s papežem Františkem

Ilustrace
11.2.2014

Ve dnech 11. až 17. února 2014 proběhne v Římě návštěva Ad limina apostolorum (latinsky k apoštolským prahům), během které se biskupové českých a moravských diecézí společně oficiálně poprvé setkají se Svatým otcem Františkem.

 

Brno: „Se současným papežem jsem se ještě nikdy osobně nesetkal, znám jej z jeho činnosti, z publikací a nejrůznějších vystoupení, tak se zvědavě těším,“ říká brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který prožil řadu setkání s Františkovými předchůdci – Janem Pavlem II. i s Benediktem XVI., jehož uvítal při historicky první papežské návštěvě Brna před pěti lety.

Pouť z České republiky k apoštolským prahům bude zahájena v Římě na Světový den nemocných (připadá na den památky Panny Marie Lurdské) v úterý 11. 2. 2014, setkání biskupů s papežem je plánováno na pátek 14. února 2014.

Předpokládá se, že naše biskupy budou doprovázet také poutníci, kteří se s nimi každý den setkají vždy v jedné ze sedmi hlavních římských bazilik při slavnostní bohoslužbě.

Biskup Vojtěch Cikrle bude hlavním celebrantem a kazatelem při bohoslužbě v neděli 16. února 2014 v 10.00 hodin v bazilice svatého Bartoloměje, kde se nachází nejstarší vyobrazení sv. Vojtěcha.

Předešlá cesta našich biskupů a věřících Ad limina apostolorum proběhla v listopadu roku 2005.

 

Co se během návštěvy Ad limina apostolorum děje?

V průběhu "Ad limina" se biskupové setkají na audienci s papežem, nástupcem apoštola Petra, a putují také k hrobům svatých apoštolů Petra a Pavla. Tradice uctění hrobů obou apoštolů se datuje již od nejstarších dob křesťanství a vyjadřuje jednotu církevního společenství.

Kromě setkání se Svatým otcem přináší program návštěvy příslušných vatikánských kongregací.

Další informace na http://tisk.cirkev.cz/z-domova/cesti-a-moravsti-biskupove-navstivi-papeze-frantiska/

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality