Biskupství brněnské

Pravá Kristova tvář?

Ilustrace
18.10.2012

Tématu „pravých obrazů Kristovy tváře" se bude věnovat přednáška Dr. Michaela Špačka z Teologické fakulty UP v Olomouci, kterou pořádá Diecézní muzeum v Brně v sále biskupství (Petrov 2) ve čtvrtek 18. října v 18.00 hodin. Název je opravdu lákavý: Je nejvěrnější obraz Kristův u krále Abgara či u Veroniky?

 

Brno: Stálá expozice Diecézního muzea v Brně nazvaná Vita Christi je obohacena o nový exponát, o malbu s velmi vzácně se vyskytujícím námětem: Edesský král Abgar přijímá mandylion – pravý Kristův obraz. Král starověkého města Edessy, Abgar, vlastním jménem Agbar V. Ukkamar, je historicky doloženou postavou. Legenda vypravuje, že byl vážně nemocný a rozhodl se požádat o pomoc Ježíše, o kterém slyšel, že uzdravil a vyléčil již mnoho lidí. Abgar mu proto napsal dopis, jehož text je na obrazu zachycen. V obsahu tohoto dopisu je dokonce nabídka, kterou král Ježíše nejenom zve k návštěvě svého města, ale nabízí mu zde i trvalý pobyt, přesněji azyl, neboť – jak sám píše – „má země je velmi malá, ale krásná a vážená, pro nás oba bude jistě dostačující.“ Nejnápadnějším motivem na tomto obraze je předání roušky s Kristovým portrétem. Tato událost navazuje na další část legendárního děje, podle kterého nabyl Abgar přesvědčení, že mu k uzdravení bude stačit Ježíšův obraz. A legenda vypráví, že se tak skutečně stalo, ačkoliv vyslaný malíř dlouho nemohl portrét vytvořit a Ježíš sám musel svoji tvář otisknout na roušku. Látka s otiskem Kristovy tváře tak patří mezi několik výjevů, které bývají označovány jako „pravé obrazy“ nebo „obrazy rukou neutvořené“. S jednou z těchto podob Kristovy tváře na roušce se setkáváme v každé křížové cestě – na výjevu s Veronikou. Obraz vystavený v brněnském Diecézním muzeu je zvláštní tím, že se v českých sbírkách zatím nepodařilo objevit žádnou obdobu.

 

Návštěvníci přednášky 18. října 2012 budou mít příležitost k prohlédnutí obrazu v expozici Vita Christi.

 

Diecézní muzeum v Brně tímto obohacením expozice zároveň oslaví šest let svého působení na Petrově, během něhož byla uspořádána řada výstav v kryptě katedrály, desítky doprovodných vzdělávacích akcí a množství nejrůznějších kulturních programů navštěvovaných stovkami žáků brněnských i mimobrněnských škol. Mezi zápisy v knize návštěv jsou nejenom vyjádření odborníků z domova i ze zahraničí, ale také poděkování z farností i jednotlivců, kteří ocenili nabídku doprovázení a využili komentovaných prohlídek výstav. Diecézní muzeum úspěšně prezentovalo svoji netradiční koncepci a výstavní činnost na řadě sympozií a zcela nedávným úspěchem je vysoké ocenění dokumentárního filmu Vita Christi na mezinárodní výběrové soutěži ARS film Kroměříž.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality