Biskupství brněnské

70. výročí utrpení blahoslavené Marie Restituty

Ilustrace
28.10.2012

Římskokatolická farnost Brno-Lesná připravuje na neděli 28. října 2012 poutní slavnost k uctění blahoslavené řeholní sestry Marie Restituty Kafkové (1894 -1943), rodačky z Brna - Husovic, kam katastrálně dnešní území Lesná původně náleželo. Její liturgická památka se v brněnské diecézi a vídeňské arcidiecézi slaví 29. října

Brno: Hlavní částí oslav bude mše svatá v Duchovním centru P. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty v Brně-Lesné (Nezvalova č. 13). Poutní mše se zúčastní poutníci z Vídně – Brigittenau, kde bl. M. Restituta žila od svého ranného dětství. Přijedou také vídeňské sestry františkánky, do jejichž řádu vstoupila jako ošetřovatelka ve svých dvaceti letech jako Helena rozená Kafková a přijala jméno Marie Restituta (česky Obnovená).

Jak uvádí Karel Pažourek z Brna - Lesné: "Pro svoje křesťanské přesvědčení a protinacistické postoje byla sestra Restituta dne 18. února 1942 přímo na operačním sále zatčena gestapem a dne 29. října 1942 ve Vídni odsouzena k trestu smrti. Přes naléhavé žádosti z mnoha míst na světě jí nebyla udělena milost. Naopak byla dne 30. března 1943 krutým způsobem popravena gilotinou. Spolu s dalšími ten večer popravenými antifašisty byla bez účasti veřejnosti pohřbena ve společném hrobě na Ústředním hřbitově ve Vídni."

V den 70. výročí popravy bl. Marie Restituty, tedy 30. března 2013, se vydají do Vídně poutníci z Brna-Lesné, aby navštívili místa spojená s jejím životem.

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality