Biskupství brněnské

Na náměstí Svobody v Brně opět ožije kostel sv. Mikuláše

Ilustrace
1.6.2012

Zvony z kostelních věží se rozezní až před šestou hodinou, ale na náměstí Svobody v Brně po více 140 letech začne už v podvečer opět ožívat zbořený kostel sv. Mikuláše, který stával na náměstí Svobody od počátku 13. století.

Vizualizaci části presbytáře kostela bude tentokrát doprovázet sgrafity performance na křesťanské motivy a návštěvníci i kolemjdoucí se stanou svědky představení s dramatickým motivem zápasu dobra a zla.

Během večera se mohou návštěvníci na vystavených panelech dozvědět informace o historii tohoto zbořeného kostela, který stával na náměstí Svobody až do roku 1870. Doprovodný program bude probíhat také na pódiu.

Tak jako i mnohé jiné kostely, také kostel sv. Mikuláše byl za císaře Josefa odsvěcen a uzavřen. Roku 1787 prodala c.k. správa nemovitostí z věže hodiny a zvony, kostel se stal vojenským skladištěm. Podle nejvyššího rozhodnutí z 23. 6. 1865 byl kostel s platností od 25. 8. 1869 předán městské správě s podmínkou, že tento bude za účelem zkrášlení Velkého náměstí zbourán i s okolo stojícími krámky a bývalou městskou váhou, což se také v době od 1. 1. 1869 do konce dubna 1870 stalo.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality