Biskupství brněnské

Setkání vězeňských kaplanů se koná ve Vranově u Brna

Ilustrace
20.10.2011 - 23.10.2011
Tisková zpráva TS ČBK:
Ve dnech 20. - 23. října 2011 proběhne v Duchovním centru sv. Františka z Pauly na Vranově u Brna již V. setkání vězeňských kaplanů a dobrovolných duchovních z katolické církve. Pod záštitou a za účasti otce biskupa Josefa Kajneka, předsedy rady ČBK Pro duchovní službu ve věznicích a hlavní kaplanky Vězeňské služby ČR Mgr. Květoslavy Jakubalové se zde společně sejdou katolíci, kteří se na základě pověření církve věnují službě vězňům.

Setkání má část duchovní i odborně-vzdělávací a přijede na něj 30 účastníků z celé České republiky. Úvodní rekolekci povede P. František Lízna, SJ, který působil řadu let jako vězeňský duchovní na Mírově. Hlavním tématem letošního setkání je postpenitenciární péče, protože situace vězňů a jejich snaha o opětovné začlenění do společnosti po návratu z vězení je v současnosti velmi naléhavým a nedostatečně řešeným problémem. O nabyté zkušenosti se s přítomnými v přednáškách podělí ředitel o.s. Nová šance z Ostravy - Koblova pan Petr Novák (občanské sdružení Nová šance se zaměřuje především na resocializaci - hledání účinných forem snižování recidivy a efektivnější adaptaci mužů propuštěných z výkonu trestu). Dále vystoupí Mgr. Immaculata Konvalinková, OSF a P. Jaromír Smejkal z občanského sdružení „Podané ruce“, které se věnuje i lidem se závislostmi, hlavní kaplanka VS ČR a kaplanka věznice Rýnovice Mgr. Jakubalová i ti, kteří prošli vlastní zkušeností výkonu trestu a následného návratu na svobodu. Nedílnou součástí programu je každodenní slavení mše sv., společné modlitby, sdílení, diskuse a práce ve skupinách.

Pozvání na Vranov přijali také zahraniční hosté - vězeňský kaplan Péter Takács z Maďarska a Martins Kruklis z Litvy, oba členové mezinárodní katolické organizace ICCPPC (International Commission of Catholic Prison Pastoral Care, Mezinárodní katolická komise pro vězeňskou pastorační péči).

Veronika Zemanová
Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality