Biskupství brněnské

Světový den hospicové a paliativní péče 2011

Ilustrace
8.10.2011
fotoPři příležitosti letošního Světového dne hospicové a paliativní péče připravilo Občanské sdružení Gabriela v Brně, které je zřizovatelem Hospice svaté Alžběty, den otevřených dveří a další doprovodné akce. Program v příloze

Hospic sv. Alžběty v Brně navazuje na činnost hospice, který na tomto místě - v Konventu sester alžbětinek - působil do roku 2001 v rámci Masarykova onkologického ústavu ( MOÚ). V září 2001 byl hospic rozhodnutím MOÚ zrušen. Od roku 2002 usilovalo občanské sdružení Gabriela o obnovení činnosti hospice. Od ledna 2004 působí v rámci hospice poradna a půjčovna pomůcek. Od 1.4.2004 zahájila svou činnost lůžková stanice s kapacitou 10 lůžek. V prosinci 2004 se zvýšila kapacita hospice na 16 lůžek. V září 2009 byla uvedena do provozu půdní vestavba a v současné době slouží klientům hospice 20 lůžek. Od ledna 2008 zahájil činnost Domácí hospic Tabita.

Zřizovatelem i provozovatelem zdravotnických zařízení Hospic sv. Alžběty i Domácí hospic Tabita je Gabriela o.s., které je současně poskytovatelem sociálních služeb odborné sociální poradenství s půjčovnou pomůcek a terénní odlehčovací služby.

Jméno občanského sdružení připomíná herečku paní Gabrielu Wilhelmovou, která se jako předsedkyně Masarykovy onkologické nadace věnovala dobročinnosti. Sama neokázale a přirozeně podporovala Hospic sv. Alžběty. Paní Wilhelmová vedla několik let statečný boj s nádorovým onemocněním, konec svého života díky svým nejbližším a hospicové péči prožila tak, jak si přála, doma. Jméno Gabriela tak připomíná i lidský osud, který může být také příběhem kohokoliv z nás.

Zpracovala Jitka Smejkalová, předsedkyně Rady Gabriela os.
Vice na www.hospicbrno.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality