Biskupství brněnské

Den Brna 2011

Ilustrace
13.8.2011 - 14.8.2011
fotoOslavy Dne Brna na počest úspěšné obrany města Brna proti Švédům se letos konají ve dnech 13. až 14. srpna.

Brno: Kulturní a duchovní program proběhne pod záštitou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho a primátora statutárního města Brna Romana Onderky.

Oslavy Dne Brna zahájí v sobotu 13. srpna ve 20.00 hodin v katedrále sv. Petra a Pavla pozdrav generálního vikáře brněnské diecéze Mons. Jiřího Mikuláška a primátora města Brna Romana Onderky.

Poté bude ve 20.00 hodin následovat koncert duchovní hudby AVE MARIA českých a světových skladatelů. Jako sólistky se představí Naďa Bláhová a Markéta Böhmová, na varhany doprovodí Petr Kolař. Slavnostní sobotní večer zakončí vystoupení historického vojska a ve 21.15 hodin ohňostroj na Zelném trhu.
(Program koncertu)

V neděli 14. srpna v 10.30 hodin bude ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz předsedat bohoslužbě na poděkování Bohu a za šťastnou budoucnost města Brna.

Impulsem pro rozhodnutí biskupa Cikrleho založit tradici oslav města Brna byl 15. srpen roku 1995, kdy si moravská metropole připomínala 350. výročí ode dne, kdy malá skupinka obránců města odolala útoku obrovské přesile švédských vojsk generála Torstensona a Brno nebylo dobyto.

Přáním organizátorů mezi jiným je, aby se Brňané seznámili s historií svého města, která ovlivnila i dění v tehdejší Evropě, a aby se nebáli být hrdými potomky našich hrdinných předků.

Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna., svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka a ochránkyně města.

Plakátek
Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality