Biskupství brněnské

Brněnská diecéze může mít dalšího svatého - Beatifikační proces P. Václava Drboly

Ilustrace
22.6.2011
foto foto Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě udělila v dubnu 2011 nihil obstat k beatifikačnímu procesu P. Václava Drboly a současně udělila souhlas, aby bylo řízení V. Drboly připojeno k beatifikačnímu procesu P. Jana Buly. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle nyní vyzývá věřící své diecéze, aby sdělili do konce srpna letošního roku veškeré užitečné informace týkající se V. Drboly. Zároveň je nutné, aby podal zprávu každý, kdo ví o jakékoliv překážce pro kanonizační kauzu.

Brno: Služebník Boží Václav Drbola patří mezi významné kněžské osobnosti brněnské diecéze, jež byly kvůli své víře konfrontovány s komunistickou totalitou padesátých let 20. století. Tento kněz byl nezákonně odsouzen a popraven, jeho tělo bylo spáleno a uloženo na utajeném místě.

Když probíhalo beatifikační řízení služebníka Božího Jana Buly, obdržel postulátor Mons. Karel Orlita podstatné materiály svědčící o životě Václava Drboly. Ty podnítily zahájení šetření v brněnské diecézi, které prokázalo provázanost okolností smrti obou kněží, zhodnotilo autentické rozšíření pověsti mučednictví V. Drboly i příkladnost jeho kněžské služby.

Česká biskupská konference na svém zasedání v říjnu 2010 vyjádřila souhlas se zahájením beatifikačního řízení P. Václava Drboly. Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě udělila v dubnu 2011 nihil obstat a sdělila, že nenamítá nic proti tomu, aby bylo řízení V. Drboly připojeno k beatifikačnímu procesu Jana Buly. Brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle nyní vyzývá věřící své diecéze, aby sdělili do konce srpna letošního roku veškeré užitečné informace týkající se V. Drboly. Zároveň je nutné, aby podal zprávu každý, kdo ví o jakékoliv překážce pro kanonizační kauzu.

foto

Václav Drbola se narodil 16. října 1912 ve Starovičkách nedaleko Hustopečí. Po vysvěcení v roce 1938 působil v kněžské službě jako kaplan ve Slavkově u Brna, v Čučicích a v Bučovicích. Roku 1950 byl ustanoven administrátorem farnosti Babice u Lesonic, kde byl kontaktován Ladislavem Malým vydávajícím se za západního agenta. Tento muž si získal Drbolovou důvěru lží o prosbě pomoci pražskému arcibiskupovi Josefu Beranovi. Drbolovo setkání s Malým jej kompromitovalo a vedlo k zatčení. Václav Drbola se stal obětí komunistického režimu, kterému posloužil ke kriminalizaci katolických duchovních v souvislosti s případem „Babice“. Byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti a 3. srpna 1951 popraven. Zcela rehabilitován mohl být státními justičními orgány až v letech 1990–1997.

(Zpracoval Mgr. Jan Růžička)
Procesy blahořečení, které už probíhají jsou zde.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality