Biskupství brněnské

První rakousko-česko-slovenská Noc kostelů

Ilustrace
27.5.2011
logo Jedinečnou příležitost prožít noční program v kostelech poskytne návštěvníkům první česko-slovenská Noc kostelů. Po mimořádném zájmu, který Noc kostelů vzbudila v loňském roce v celé České republice, se v noci 27. května otevře více než 50 kostelů v Trnavské arcidiecézi na Slovensku. Informace o Noci kostelů najdou návštěvníci na www.nockostelu.cz, slovenská Noc kostolov má stránky www.nockostolov.sk.

V roce 2005 proběhla první Noc kostelů - Lange Nacht der Kirchen - ve Vídni, a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 Noc kostelů „překročila hranice“ a zapojily se do ní kostely v Brně a Plzni. V roce 2010 se otevřelo 418 kostelů a modliteben v celé České republice. V roce 2011 Noc kostelů překračuje další hranice, tentokrát do sousedního Slovenska. Ve stejný den a pod stejným vizuálním stylem se tedy Noc kostelů bude konat poprvé již ve třech středoevropských zemích.

V této chvíli je do Noci kostelů v celé České republice zapojeno 150 kostelů; slovenskou Noc kostolov připravuje 55 kostelů.

Jednotlivé farnosti, sbory, církevní obce a řády přivítají v otevřených kostelech návštěvníky bohatým programem včetně komentovaných prohlídek, koncertů, workshopů nebo divadelních představení. Zpřístupněny budou rovněž některé veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

Pro návštěvníky bude vytvořen průvodce s programem jednotlivých kostelů, k dispozici budou také další informační materiály.

Informace o první rakousko-česko-slovenské Noci kostelů mohou návštěvníci sledovat na webových stránkách:
Česká republika: www.nockostelu.cz
Slovenská republika: www.nockostolov.sk
Rakouská republika: www.langenachtderkirchen.at

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality