Biskupství brněnské

Noc kostelů: Vizualizace kostela sv. Mikuláše na nám. Svobody

Ilustrace
27.5.2011
foto Zvony z kostelních věží se rozezní až před šestou hodinou, ale na náměstí Svobody v Brně po více 140 letech začne už během odpoledne ožívat zbořený kostel sv. Mikuláše, který stával na náměstí Svobody od počátku 13. století.

Do více než metrové výšky vyroste část presbytáře kostela vystavěná z dřevěných latí. Během večera se mohou návštěvníci Noci kostelů na vystavených panelech dozvědět informace o historii tohoto zbořeného kostela, který stával na náměstí Svobody až do roku 1870. Doprovodný program bude probíhat také na pódiu.

Tak jako i mnohé jiné kostely, také kostel sv. Mikuláše byl za císaře Josefa odsvěcen a uzavřen. Roku 1787 prodala c.k. správa nemovitostí z věže hodiny a zvony, kostel se stal vojenským skladištěm. Podle nejvyššího rozhodnutí z 23. 6. 1865 byl kostel s platností od 25. 8. 1869 předán městské správě s podmínkou, že tento bude za účelem zkrášlení Velkého náměstí zbourán i s okolo stojícími krámky a bývalou městskou váhou, což se také v době od 1. 1. 1869 do konce dubna 1870 stalo.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality