Biskupství brněnské

Turínské plátno – podoby Kristovy tváře

Ilustrace
5.5.2011
foto Ve čtvrtek 5. května 2011 v 16.00 hodin se koná v sále brněnského biskupství (Petrov 2) vernisáž výstavy Turínské plátno – podoby Kristovy tváře.

Brno: Výstava „Turínské plátno – podoby Kristovy tváře“ představuje fotokopii nejslavnějšího zobrazení Kristovy podoby. Mimořádná příležitost ke shlédnutí pohřebního rubáše, jehož vznik zůstává v mnoha ohledech dodnes otevřenou otázkou, je obohacena několika originálními malbami, objevenými v brněnské diecézi. Velmi zajímavý je obraz s námětem, ale i s textem Abgarovy legendy. Sugestivní barokní veraikon s tváří trpícího Krista doplňují grafické listy a příklady tak zvaných pravých obrazů od počátků tohoto ikonografického typu. Překvapením – nejen pro znalce – je iluzivní veraikon Gabriela von Maxe s Kristovou tváří a těžko popsatelným dojmem otevírajících se očí. Dnes nezvěstný obraz z roku 1874, zastoupený na výstavě dokonalou litografií, umělce ve své době proslavil po celé Evropě.

Jak uvádí autor koncepce výstavy a jejího libreta, Dr. Karel Rechlík, ředitel Diecézního muzea: „Součástí brněnské výstavy jsou také přehledně uspořádaná historická data, základní informace a výklady o vzniku a dějinných osudech Turínského plátna, výsledky některých odborných analýz a komentáře významných osobností a odborníků. Nechybí příklady různých vyobrazení Krista v dějinách umění a videoprezentace, která ukazuje stálé proměny tvůrčích interpretací tohoto věčného tématu“.

Slavnostní vernisáž výstavy proběhne 5. května 2011 v 16.00 hodin. Po zahájení brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem promluví k výstavě ředitel Diecézního muzea Dr. Karel Rechlík a odborný pracovník Mgr. Martin Motyčka. Historické texty a verše Jana Zahradníčka přednese Zdeňka Kučerová.

Možnost podrobně si prohlédnout věrnou kopii Turínského plátna, potěšit se s originálními historickými malbami a seznámit se s dějinami vzácné duchovní památky budou mít zájemci v kryptě brněnské katedrály od 6. května do 19. června 2011 denně od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 16.15 hodin.

Během trvání výstavy plánuje Diecézní muzeum několik komentovaných prohlídek a přednášek na téma Turínského plátna.

Plakátek
Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality