Biskupství brněnské

Kostelní zvony se rozeznějí v pátek v 15.00 hodin

Ilustrace
27.2.2009
Brněnský biskup Vojtěch Cikrle od pátku 27. února obnovuje v brněnské diecézi tradici pátečního zvonění kostelních zvonů jako připomenutí smrti Ježíše Krista. Brno: Poselství pátečního zvonění považuje biskup Cikrle za stále aktuální, neboť patří k podstatě křesťanského svědectví. Tradiční páteční zvonění je však dnes zachováváno jen v menšině kostelů, proto bude rozhodnutím brněnského biskupa tato tradice letos oživena.

Počínaje prvním pátkem letošního předvelikonočního postního období by se v brněnské diecézi, tam, kde se to již neděje a kde je to technicky možné, měly každý pátek v 15.00 hodin rozeznívat zvony všech kostelů.

Zvony neodmyslitelně patří ke křesťanské tradici, a tedy i k evropské kultuře, která je křesťanstvím utvářena. Zvony v kostelních věžích svolávají k bohoslužbám, vybízejí k modlitbám, ale jsou nositeli řady symbolických významů. Mezi ně patří i zvonění v pátek v 15.00 hodin, v hodinu smrti Ježíše Krista, který byl tento den ukřižován a zemřel za všechny lidi, aby je vykoupil z následků hříchů.

K tomuto záměru se připojuje Občanské sdružení REPT (www.reptos.cz - kontakt: Kristýna Brožková, brozkovak@gmail.com, mobil 776 683 334)), které chce v roce 2009, kdy si připomínáme dvacáté výročí pádu komunistické totality zvoněním kostelních zvonů upozornit na umučené či popravené oběti komunistického teroru v Československu v 50. a 60. letech 20. století, a uctít tím jejich památku. Cílem projektu Občanského sdružení REPT s názvem Nechme zvony znít je tímto způsobem upozornit veřejnost na skutečnost, že dnešní prostor pro svobodné kladení otázek spojených s člověkem, je vykoupen krví tisíců nevinných obětí.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality