Biskupství brněnské

Oslava 25.výročí posvěcení České národní kaple ve Washingtonu, D.C.

Ilustrace
7.6.2008 - 8.6.2008
Oslava 25. výročí posvěcení České národní kaple Panny Marie Hostýnské a sv. Jana Nepomuka Neumanna v Bazilice Neposkvrněného Početí Panny Marie se ve Washingtonu, D.C. konala 7. a 8. června 2008.Washington (USA): Zpráva R. D. ThDr. Dušan Hladíka z USA: „Za hojné účasti věřících ze Spojených států, Kanady, České republiky a dalších zemí z celého světa se uskutečnila ve dnech 7. a 8. června oslava 25.výročí posvěcení kaple Panny Marie Hostýnské a sv. Jana Nepomuka Neumanna v Bazilice Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Washingtonu, D.C.

Tato kaple v americké národní svatyni zaujímá čestné místo mezi desítkami kaplí národů celého světa a je také jednou z nejnavštěvovanějších, neboť současně slouží jako ústřední zpovědní síň pro celou baziliku. Kaple byla svěřena do ochrany Vítězné ochránkyni Moravy, která je uctívána na Svatém Hostýně, a Janu Nepomukovi Neumannovi, rodáku z jihočeských Prachatic, který jako misionář působil v USA a ve Filadelfii se stal biskupem. Zde se zasloužil o rozvoj církevního života a katolických škol. Kaple dále nese symboly křesťanství, které má v naší vlasti více jak tisíciletou tradici. Najdeme zde reliéfy sv. Cyrila a Metoděje, sv. Václava a Ludmily, sv. Vojtěcha a Prokopa sv. Anežky České a sv. Zdislavy, sv. Jana Nepomuckého a dalších světců a světic českého nebe.

Kaple byla vybudována našimi krajany v exilu v době hluboké totality jako symbol společných modliteb za svobodu vlasti. Samo posvěcení se stalo manifestací za svobodu víry a návrat demokracie do Československa. Po celou dobu existence této kaple sem přicházejí poutníci z celých USA, z Kanady i odjinud. České mše svaté se zde konají pravidelně několikrát do roka.

Oslavy 25. výročí České národní kaple započaly v sobotu 7. června v 11.00 hodin dopoledne společnou modlitbou růžence v meditační Mariánské zahradě u baziliky. Potom následoval slavnostní průvod do České národní kaple, kde poutníci zazpívali litanie k Českým patronům. Ve 14.00 hodin se uskutečnila prohlídka Baziliky Neposkvrněného početí Panny Marie, kde Rev. Joseph T. Holcomb, ředitel oddělení pro poutníky, provedl návštěvníky celou bazilikou a některými kaplemi a podal zasvěcený výklad. Oslavy pokračovaly v 15.00 hodin koncertem dívčího pěveckého sboru „Jitro“ z Hradce Králové. Před koncertem brněnský pomocný biskup Petr Esterka, který je pověřený duchovní péčí o české katolíky ve světě, předal zasloužilým pracovníkům našeho exilu medaile Za službu církvi, vlasti a národu.

Duchovní program potom pokračoval v 17.00 hodin mší slavenou přímo v České národní kapli, kterou pro poutníky celebroval biskup Esterka. První den oslav byl zakončen slavnostní recepcí na Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, D.C. V neděli 8.června pokračovaly oslavy slavnostní mší svatou v 11.30 hodin, kterou opět celebroval Mons. Petr Esterka. Po mši svaté následoval společný oběd v jídelně při bazilice a přátelské posezení, po němž se poutníci vydali na cestu k domovu.“

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality