Biskupství brněnské

Charita pořádá již čtvrtý ročník informační kampaně „Den Charity“

Ilustrace
27.9.2007
Diecézní charita Brno (DCHB) pořádá dne 27. září po celé jižní Moravě propagační a osvětovou kampaň DEN CHARITY.Rozhodla se tak zcela v kontrastu k charitativním sbírkám obrátit pohled na neziskový sektor a tentokrát „obdarovat“ veřejnost. Akce se koná v den svátku sv. Vincence - zakladatele moderního pojetí charitativní činnosti.

Brno: „Jak již naznačuje motto akce: Pomáháme. Chcete taky?, snažíme se otevřít lidem, aby si dokázala představit, co vlastně Charita dělá a proč. Také chceme říci, že bez pomoci a podpory veřejnosti je naše činnost nemožná,“ sděluje ředitel DCHB Oldřich Haičman.

V předvečer Dne Charity, 26. 9. v 18.00 hodin se bude konat v prostorách CELSUZ - Centra pro lidi sociálně znevýhodněné Diecézní charity Brno – tř. Kpt. Jaroš 9, vernisáž výstavy „Čína očima“ dvou cestovatelů a doprovodní výstava fotografií „Celsuz očima E. Tomanové“. Součástí vernisáže je také ochutnávka čínské kuchyně.

V Brně pak proběhne charitní kampaň 27. 9. ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna a.s. v historické tramvaji přistavené v uvedený den od 9.00 do 16.00 hodin v Masarykově třídě (na rohu s ulicí Panskou). Netradiční tramvaj symbolicky zaveze návštěvníky do světa Charity a její interiér se promění v expozici výrobků lidí s postižením, které vytvořili v rámci chráněných dílen nebo pracovních terapií.

Tramvaj, které budou dominovat zejména výrobky Chráněných dílen Znojmo, poveze zájemce také po okruhu Moravské nám. - Malinovského nám. - Hlavní nádraží. Okružní jízda se bude konat v 10.00 a 16.00 hod. (doba trvání cca. 30 min.) Tento den oživí v 11.00 hodin také taneční vystoupení klientů Effety na pódiu Nám. Svobody, které Charitě zpřístupní organizátoři souběžně probíhajících brněnských Slavností vína.

Diecézní charita Brno patří k významným neziskovým organizacím, která poskytuje sociální služby a zdravotní péči od roku 1992. Působí ve více než osmi desítkách střediscích (od domů pokojného stáří přes centra prevence drog. závislostí až po chráněná bydlení pro lidi s mentálním postižením). Její strukturu tvoří 10 oblastních charit, které sídlí ve městech Blansko, Brno, Rajhrad, Tišnov, Břeclav, Hodonín, Jihlava, Třebíč, Znojmo, Žďár n.S.). Poskytuje péči více než třiceti tisícům klientů ročně.

Program na Den Charity je připraven ve všech oblastních charitách brněnské diecéze. Brněnská oblastní charita kromě prezentace EFFETY pro lidi s mentálním postižením nabídne Den otevřených dveří v Domově sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni - Staňkova 47 a v objektech Chráněného bydlení sv. Michaela pro lidi s ment. postižením a autismem – Gorkého 34, Žabovřeská 6.

„Břeclav otevře dveře 26. září ve všech charitních střediscích. Chceme, aby lidi mohli vejít a nahlédnout do radostí i trápení spojených se světem solidarity a pomoci druhým. V tento den se budeme snažit, aby právě veřejnost byla tím, koho obdarujeme, jako vděk za to, že po zbytek roku podporují zase lidí nás,“ vysvětluje Svatava Rudolfová z Oblastní charity Břeclav.

Den otevřených dveří rovněž organizuje Oblastní charita Třebíč ve všech svých zařízeních.

Prezentovat se budou také nově založené Charity Rajhrad a Tišnov. Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě bude možné navštívit 6. října jakožto součást měsíce paliativní a hospicové péče. Dne 11. 10. se pak bude konat již tradiční charitativní sbírka „Koláč pro hospic“ na rohu Masarykovy a Panské ulice v Brně.

Znojemská charita jako již každoročně pořádá dne 27. 9. informační kampaň v centru, kde bude možné navštívit info stánek. „Kolemjdoucí si budou moci změřit tlak díky našim sestrám z domácí péče, nebo si zkusit jízdu na invalidním vozíku. Lidé se tak lépe vcítí do života těch, kteří trpí postižením a kterým Charita pomáhá,“ říká Jana Veselá z OCH Znojmo. Den otevřených dveří se bude zde ve Znojmě – Hradišti konat také v Domově pro matky v tísni, ve Stacionáři sv. Damiána pro lidi s ment. postižením a v Ateliéru Samuel pro rozvoj pracovních dovedností lidí se zdravotním postižením.

Ve Žďáře oslaví 10. výročí Ponorka – centrum prevence, Nádražní 44, které bude možné navštívit dne 27. 9. V říjnu – měsíci neziskového sektoru - se dobrovolníci rozejdou do ulic Žďáru a obdarují kolemjdoucí oblázky výtvarně dozdobené klienty charitních služeb.

Podobný program všech oblastních charit brněnské diecéze naleznete na www.dchbrno.caritas.cz

Mediálními partnery akce jsou Český rozhlas Brno, TV brněnská 1, Brno magazín a Radio Proglas.
Koordinátor akce Den Charity:
Petr Kubíček, asistent pro PR, mob.: 731 134 910, petr.kubicek@caritas.cz Další informace: Diana Tuyet-Lan Kosinová, tisková mluvčí Diecézní charity Brno mob.: 604 337 905, e-mail: diana.kosinova@caritas.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality