Biskupství brněnské

Udělení medaile ČBK PhDr. Josefu Zemanovi

Ilustrace
14.5.2006
V rámci Národní pouti rodin na Svatém Kopečku u Olomouce v neděli 14. května převezme ředitel Národního centra pro rodinu při ČBK PhDr. Josef Zeman, CSc. medaili za mimořádné zásluhy v oblasti rodinné politiky. Svatý Kopeček u Olomouce: Pamětní medaili ČBK za mimořádné zásluhy v oblasti rodinné politiky převezme v rámci Národní pouti rodin na Svatém Kopečku PhDr. Josef Zeman CSc., ředitel Národního centra pro rodinu při ČBK.

Josef Zeman se narodil 24. 1. 1943 v Čáslavi. V roce 1970 promoval na Filosofické fakultě University J. E. Purkyně v Brně v oboru psychologie, v roce 1978 zde obhájil doktorát a roku 1993 se stal kandidátem věd.

V letech 1968 – 1974 pracoval v Pedagogicko-psychologické poradně v Brně, v letech 1974 – 1990 ve Výzkumném ústavu pediatrickém v Brně. Od roku 1991 stojí v čele Manželské a rodinné poradny Bethesda v Brně, o pět let později se stal ředitelem Národního centra pro rodinu při ČBK.

Josef Zeman vyvíjí bohatou pedagogickou, výzkumnou i publikační činnost. Od roku 1994 externě vyučuje na Psychologickém ústavu Masarykovy university v Brně, v letech 1974–1990 třikrát obhájil samostatnou etapu státního plánu výzkumu v problematice zdravotně postižených dětí a jejich rodin, roku 1997 obhájil závěrečnou zprávu výzkumu dotovaného Grantovou agenturou ČR na téma Tranzitorní manželské krize (spolu s doc. PhDr. Ivo Plaňavou). Je autorem nebo spoluautorem více než 40 časopiseckých a novinových publikací

S manželkou Alenou, rovněž psycholožkou, má dvě dospělé děti.

Dnešní doba je charakteristická velkými dílčími úspěchy i nedostatečným celostním vnímáním světa. Josef Zeman svojí aktivitou neúnavně vrací pozornost veřejnosti k významu rodiny, a ne pouze k jejím individuálním potřebám. Se svými spolupracovníky poukazuje na objektivní souvislosti mezi dnešním nepochopením společnosti vůči rodině a mezi nenaplněnými rodinnými přáními jednotlivců. Přispívá k budování průřezové rodinné politiky, která představuje kvalitativně vyšší stupeň ve srovnání s dosavadní praxí zahrnující rodinu do oblasti sociální péče státu, protože staví na aktivním partnerství státu a rodiny a nestaví rodinu do pozice sociálně potřebného subjektu. Josef Zeman je příkladem křesťana, který před výzvami současnosti neutíká, ale naopak se snaží pochopit, v čem nabízí příležitost k nově uchopenému životu z víry.

Národní centrum pro rodinu (NCR) bylo založeno v listopadu 1996 ČBK. Jeho činnost má dvě těžiště – podporu prodinného klimatu ve společnosti, které respektuje učení katolické církve, a podporu spolupráce a činnosti diecézních a oblastních center pro rodinu. Na základě této spolupráce center pro rodinu vznikla v roce 2001 Asociace center pro rodinu (ACER).

NCR je pořadatelem již tradičních mezinárodních konferencí o rodinné politice, které organizuje ve spolupráci se Senátním výborem pro zdravotnictví a sociální politiku, v roce 2004 bylo Ministerstvem práce a sociálních věcí jmenováno společně s Asociací center pro rodinu hlavním koordinátorem aktivit k 10. výročí Mezinárodního roku rodiny (vyhlášeného OSN) a jeho ředitel byl ministrem práce a sociálních věcí jmenován vedoucím expertní skupiny pro vypracování koncepce státní rodinné politiky. Spolupráce NCR s MPSV pokračuje i nadále v rámci spolupráce ministerstva s neziskovými organizacemi.

NCR se společně s dalšími centry pro rodinu intenzivně věnuje ženám na rodičovské dovolené v rámci vzdělávacího programu financovaného z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR. Na mezinárodní úrovni je ACER zapojena do Federace katolických rodinných svazů v Evropě, která aktivně sleduje vliv rozhodnutí Evropské unie na rodinnou politiku členských zemí.

Kontakt:
Národní centrum po rodinu
Průchodní 2, 602 00 Brno, http://www.rodiny.cz, e-mail: ncpr@volny.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality